Wykonanie
Składniki:500 g
mąki250 g
masła200 g
śmietany2 całe
jajka20 g
drożdży /+odrobinę mleka/300 g
sera żółtego / ¾ do ciasta, reszta do posypania/1 łyżeczka
soliżółtko do smarowaniaPrzygotowanie:
Drożdże rozetrzeć i zalać ciepłym
mlekiem. Pozostawić do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać na stolnicę,
masło posiekać nożem, dodać
sól,
śmietanę,
jajka i wyrośnięty rozczyn. Zagnieść ciasto. Dodać 3/4
startego sera, zagnieść. Rozwałkować, złożyć w kopertę lub książkę /jak ciasto francuskie/. Czynnośćpowtórzyć 3
razy, co pół godziny, za każdym razem odkładając ciasto do lodówki.Ostateczine wywałkować na grubość 1 – 1,5 cm, wykroić
okręgi o średnicy 7 cm, posmarować, posypać
serem. Piec w gorącym piekarniku. Do wyrośnięcia i zrumienienia.