Wykonanie
Lekka i aromatyczna przekąska. Na wykwintną kolację z kieliszkiem
białego wina.Danie szczególnie ładnie prezentuje się na płaskim talerzu. Powierzchnia, na której talerz stoi podczas wylewania
galaretki powinna być idealnie równa, aby zastygajaca tafla dokładnie wypełniła zagłębienie jego dna.Smażenie
kalmarów i
krewetek trwa dosłownie chwilę, dlatego wcześniejsze przygotowanie
galaretki i
szparagów pozwoli na szybkie zaserwowanie dania podczas spotkania. Polecam!Polecamy też więcej przepisów na: Przekąski,
Owoce morzaNasze inne propozycje, w których wykorzystaliśmy:
krewetki,
kalmary,
ogórki oraz
szparagiKrewetka i
kalmar na
galaretce z
ogórka przepis na bazie pomysłu mojego Kolegi kucharza - Mirka WspaniałegoSkładniki:1
kalmar tuba4
gotowane krewetki 16/202 średnie świeże
ogórki250 g świeżych
szparagów zielonych2 listki
żelatynysezam czarnyświeże
zioła do dekoracji
oliwasólpieprzPrzed przygotowaniem polecam:poradnik - Jak kupowa ć krewetki?poradnik - Jak kupować i przechowywać szparagi?Przygotowanie:
Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie.
Ogórka obieramy, odkładamy kawałek do wydrążenia dekoracyjnych kulek i miksujemy. Wkładamy do gęstego sita lub (najlepiej) do gazy - i odciskamy sok. Do soku dodajemy namoczoną
żelatynę, dokładnie mieszamy i wylewamy na talerz.
Szparagi obgotowujemy i hartujemy w zimnej wodzie. Z odłożonego kawałka
ogórka wydrążamy kulki za pomocą okrągłej łyżki. Na zastygniętej
galaretce układamy kulki z
ogórka i
szparagi - tworząc na środku postument pod
owoce morza.
Krewetkę i
kalmara delikatnie podsmażamy na
oliwie, przyprawiamy i posypujemy czarnym
sezamem. Ciepłe
owoce morza układamy na postumencie ze
szparagów, przybieramy świeżymi
ziołami i od razu podajemy.
,Składnik główny:
krewetki,Składnik główny:
kalmary,Składnik główny:
ogórek,Składnik główny:
galaretka,Składnik główny:
szparagi,Składnik główny:Zielono mi...,Rodzaj dania:
Ryby i owoce morza,Przekąska,