Wykonanie
Proste i wykwintne zarazem, gorące
jajka na chrupiącym toście z wybornym
bekonem i aromatycznym sosem -
jajka po benedyktyńsku to propozycja na szybkie sporządzenie pożywnego śniadania.Polecamy też więcej przepisów na: ŚniadaniaNasze inne propozycje, w których wykorzystaliśmy:
jajka,
Jajka po benedyktyńsku dla 4 osóbSkładniki:4
jajka4 plastry
szynki lub
bekonu4 kromki
chleba tostowegoocet winnysól,
pieprzSos holenderski:90 g klarowanego
masła300 ml
wina białego5
żółteksólpieprz czarny lub białyPrzed przygotowaniem polecam:poradnik, jak sprawdzić świeżość i jak przechowywać
jajkaklarowanie
masła krok po kroku - instrukcja ze zdjęciamiPrzygotowanie:
Sos holenderski: Do rondelka wlewamy
wino białe i gotujemy je do uzyskania konsystenji
syropu (redukujemy). Rondelek ze zredukowanym
winem umieszczamy w drugim naczyniu na parze, dodajemy
żółtka i ubijamy na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodajemy sklarowane
masło i energcznie mieszamy do idealnego połączenia wszystkich składników. Doprawiamy
solą i
pieprzem.Zagotowujemy
wodę z 4 łyżkami
octu winnego i
solą.
Jajka wbijamy po kolei bezpośrednio na delkatnie wrzącą
wodę, parzymy około 3 do 5 minut, delikatnie mieszając łyżką. Ten czas gwarantuje, że
żółtko pozostanie płynne w stałej otoczce
białka.
Pieczywo tostowe grillujemy na patelni,
szynkę lub
bekon podsmażamy.Na talerzu układamy tosty, następnie plastry
szynki lub
bekonu,
jajko w koszulce i polewamy sosem. Całość posypujemy
pieprzem.


,Składnik główny:
jajka,Składnik główny:tost,Składnik główny:
sos holenderski,Składnik główny:
szynka,Rodzaj dania:Śniadanie,