ßßß
Babka Qatre Quarts z pomarańcząSkładniki:250 g jajek (u mnie wyszło 5 jaj o rozmiarze M + 1 żółtko z jaja o rozmiarze M)250 g cukru pudru250 g miękkiego masła250 g mąki pszennej typ 4501 łyżka soku z cytryny2 łyżki soku z pomarańczyskórka starta z 1 dużej pomarańczy2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soliPrzygotowanie:Masło i jajka wyjąć z lodówki. Powinny mieć temperaturę pokojową. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni. Formę na babkę natłuścić i wysypać przesianą bułką tartą.Masło utrzeć przy pomocy miksera aż będzie puszyste. Dodać cukier i ubijać do momentu, aż masa nabierze lekkości. Dodawać po jednym, całym jajku, cały czas ubijając.Wlać sok z cytryny, sok z pomarańczy i dodać skórkę pomarańczową. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą. Dodawać partiami do ciasta i mieszać przy pomocy miksera, aż wszystkie składniki idealnie się połączą.Ciasto wlać do przygotowanej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 40 minut. Piec do suchego patyczka. Wyjąć, chwilę przestudzić i wyłożyć na paterę.Babkę posypać cukrem pudrem lub polukrować. Podawać z sosem z czerwonych owoców lub z pomarańczy.
,Składnik główny:pomarańcze,Składnik główny:ciasto ucierane,Rodzaj dania:Ciasto,