ßßß Cookit - przepis na Babka Quatre Quarts z pomarańczą

Babka Quatre Quarts z pomarańczą

nazwa

Wykonanie

Pachnąca pomarańczą, wilgotna babka ucierana. Powstała na bazie popularnego, francuskiego ciasta Quatre Quarts, w którym cztery podstawowe składniki (jajka, cukier, masło i mąka) odmierzane są w tej samej ilości.
Quatre Quarts, czyli "Cztery Ćwiartki" pieczone jest zazwyczaj w keksówce. Na potrzeby świątecznej aranżacji upiekłam je w formie na babkę i wzbogaciłam startą skórką z pomarańczy oraz świeżo wyciśniętym, pomarańczowym sokiem.
Jeżeli zabrakło Wam czasu, aby przygotować tradycyjną, drożdżową babę wielkanocną, bardzo polecam Wam właśnie tą, pachnącą pomarańczą babkę ucieraną.
Polecam też więcej przepisów na: Ciasta, Babki, Ciasta ucierane, Wielkanoc Moje inne propozycje, w których wykorzystałam: pomarańcze
Babka Qatre Quarts z pomarańczą
Składniki:
250 g jajek (u mnie wyszło 5 jaj o rozmiarze M + 1 żółtko z jaja o rozmiarze M)
250 g cukru pudru
250 g miękkiego masła
250 g mąki pszennej typ 450
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki soku z pomarańczy
skórka starta z 1 dużej pomarańczy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Przygotowanie:
Masło i jajka wyjąć z lodówki. Powinny mieć temperaturę pokojową. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni. Formę na babkę natłuścić i wysypać przesianą bułką tartą.
Masło utrzeć przy pomocy miksera aż będzie puszyste. Dodać cukier i ubijać do momentu, aż masa nabierze lekkości. Dodawać po jednym, całym jajku, cały czas ubijając.
Wlać sok z cytryny, sok z pomarańczy i dodać skórkę pomarańczową. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą. Dodawać partiami do ciasta i mieszać przy pomocy miksera, aż wszystkie składniki idealnie się połączą.
Ciasto wlać do przygotowanej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 40 minut. Piec do suchego patyczka. Wyjąć, chwilę przestudzić i wyłożyć na paterę.
Babkę posypać cukrem pudrem lub polukrować. Podawać z sosem z czerwonych owoców lub z pomarańczy.
,
Składnik główny:
pomarańcze,
Składnik główny:
ciasto ucierane,
Rodzaj dania:
Ciasto,
Źródło:http://artkulinaria.pl/magia-gotowania/przepisy/babka-quatre-quarts-z-pomarancza