Wykonanie
Przygotowanie rozczynu rozpoczynamy od wyjęcia
mleka i
drożdży z lodówki - składniki powinny
mieć temperaturę pokojową. Jedynie
mleko podgrzewamy do temperatury 37 stopni. Jeżeli będzie za zimne, fermentacja będzie zachodzić zbyt powoli. Za ciepłe - zniszczy
drożdże.Do miseczki rozkruszamy
drożdże i dodajemy
cukier . Na 25 g
drożdży potrzebne będą 1-2 łyżeczki
cukru.
Cukier dodajemy nawet wówczas, gdy pieczemy
ciasto drożdżowe słone, bowiem to właśnie on jest fermentowany przez
drożdże do kwasu węglowego, który spulchnia i podnosi ciasto. Obecność
cukru w tej ilości nie sprawi, że planowany słony wypiek stanie się słodki.
Cukier, który rozcieramy z
drożdżami dość szybko rozpuści się, a
drożdże zaczną "pracować".Kolejnym krokiem jest dodanie
mąki oraz
mleka . Na 25 g
drożdży zużywamy do rozczynu 100-150 ml
mleka. Jeżeli przepis podaje większą ilość płynu, pozostałą jego część dodajemy z pozostałymi składnikami, po wyrośnięciu rozczynu.
Mąkę dodajemy w ilości około 2-3 łyżeczek. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, grudki
mąki rozcieramy.