Wykonanie
Dlaczego warto piec na zakwasie?Skład zakwasu to przede wszystkim, oprócz
mąki i
wody, dzikie
drożdże i bakterie kwasu
mlekowego.Zalet zakwasu jest bardzo wiele, ale wystarczy zapamiętać kilka:* w czasie fermentacji z
mąki usunięte zostają toksyny bakteryjne i pleśniowe oraz azotyny* zostaje zneutralizowane szkodliwe działanie kwasu fitynowego, utrudniające wchłanianie witamin i minerałów obecnych w zbożach* kwas
mlekowy wpływa na poprawę i wzrost korzystnej dla zdrowia mikroflory jelitowej, co wiąże się z poprawą trawienia i zapobieganiem rozwojowi bakterii chorobotwórczych. Mój zakwas ma już prawie rok. Obecnie dokarmiam go raczej "na oko", czyli dosypuję
mąki i dolewam
wody orientacyjnie, zwracając uwagę na konsystencję. Najlepsza jest taka, która przypomina gęstą
śmietanę albo dosyć gęste ciasto naleśnikowe.Dbanie o zakwas nie wymaga wiele pracy. Trzeba tylko nie zapomnieć go dokarmić. Wystarczy poświęcić przez 5 dni 5 minut dziennie, żeby go wyhodować. Wskazówka, jak dbać o gotowy zakwas, znajduje się na końcu przepisu. Chętnie też dowiem się czegoś nowego od innych osób miłujących zakwas oraz eksperymenty z jego użyciem.Zakwas żytniSkładniki50g
mąki żytniej50ml
wodynaczynie szklane lub kamionkowe o pojemności około 1 litra (słoik, gliniany garnek)1 dzieńWieczorem mieszamy
mąkę z
wodą i odstawiamy na noc w ciepłe miejsce. Możemy przykryć słoik gazą lub lnianą ściereczką.2 dzieńRano dodajemy do zakwasu znowu 50ml
wody oraz 50g
mąki i dokładnie mieszamy. Wieczorem powtarzamy tę czynność.3 dzieńRano dodajemy do zakwasu znowu 50ml
wody oraz 50g
mąki i dokładnie mieszamy. Wieczorem powtarzamy tę czynność. Zakwas powinien już kwaśno pachnieć, a na powierzchni powinny pokazać się bąbelki powietrza.4 dzieńRano dodajemy do zakwasu 50ml
wody i 50g
mąki. Wieczorem postępujemy tak samo.5 dzieńRano dodajemy do zakwasu 50ml
wody i 50g
mąki. Zakwas powinien być już gotowy do pieczenia. Pierwszy zakwas nie ma zwykle zbyt dużej mocy, ale mnie udał się znakomicie
chleb na takim młodym zakwasie, wyrósł dobrze i był pyszny.Zakwas możemy przechowywać w lodówce i dokarmiać raz na 3 dni. Po każdym pieczeniu najlepiej przełożyć go do czystego naczynia. Należy dokarmić go na kilka godzin przed planowanym pieczeniem i pozostawić do momentu użycia w temperaturze pokojowej.