Wykonanie
Kouign
Amann to najpopularniejsze i najbardziej lubiane bretońskie ciasto. Mimo dużej ilości
cukru i
masła, a może właśnie dzięki tym składnikom – jest absolutnie wspaniałe.
Maślany smak i karmelowa skórka, która tworzy się na wierzchu wypieku sprawiają, że niewielu jest w stanie mu się oprzeć.W
języku bretońskim kouign oznacza
chleb,
amann –
masło. Maślane ciasto pełne
słodyczy.
Czemu zawdzięcza ono swój niezwykły smak? Otóż
masło użyte do wypieku musi być solone. I musi to być najlepszej jakości
masło. Solone
masło francuskie różni się od tego dostępnego w Polsce bardziej wyrazistym smakiem i większą zawartością
soli. Dlatego warto, piekąc własnego Kouign
Amann, dodać odrobinę
soli – najlepiej morskiej.Bretońskie ciasto maślane pieczone jest również z dodatkiem
jabłek lub
gruszek. Smakosze twierdzą, że lekko przypalona skórka jest wręcz obowiązkowa. Sprawdzone
między innymi na nas ;) Nie dziwi więc fakt, że często takie właśnie "
Amanny" znajdziemy w bretońskich cukierniach. Na fotografii głównej widnieje ciasto z dodatkiem
jabłek, które zakupiliśmy w
cukierni, natomiast fotografia trzecia prezentuje
ciastko, dostępne na turystycznym trakcie jednego z bretońskich miasteczek.Korzenie Kouign
Amann sięgają miejscowości Douarnenez w zachodniej części Bretanii. W roku 1865 pewien piekarz podjął próbę połączenia składników
chleba, czyli
mąki,
wody i
drożdży - z
masłem i
cukrem. To połączenie szybko stało się głównym cukierniczym produktem regionu. Ale dopiero po II wojnie światowej, kiedy turystyka we Francji zaczęła nabierać tempa, bretoński Kouign
Amann zyskał sławę i uznanie na szerszą skalę. Obecnie dostępny jest w całym regionie, w każdej
cukierni, a nawet w sklepach z pamiątkami (tu raczej w wersji dla turystów, czyli bez przypalenia skórki).

