ßßß Cookit - przepis na Mus z białą czekoladą i malinami

Mus z białą czekoladą i malinami

nazwa

Wykonanie

Składniki
4 porcje
100 g białej czekolady
1 duże jajko
3 łyżki drobnego cukru
125 ml śmietanki kremowej 30% - bardzo zimnej
oraz:
maliny (świeże lub mrożone)
likier kokosowy Malibu (opcjonalnie)
kakao
Przygotowanie
Do pucharków lub kieliszków włożyć po kilka malin, polać likierem (opcjonalnie). Czekoladę roztopić nie podgrzewając jej zbyt mocno. Ubić białko na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawć cukier cały czas ubijając, aż piana będzie idealnie sztywna. Ubijać jeszcze przez minutę aż piana będzie błyszcząca i gęsta.
Roztopioną czekoladę (trochę przestudzoną) wymieszać z 3 łyżkami śmietanki kremowej, a następnie energicznie wymieszać z żółtkiem.
Dodać połowę ubitego białka i delikatnie wymieszać, następnie połączyć z resztą białka.
Resztę śmietanki kremowej ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać łyżką z czekoladową masą. Wyłożyć na maliny i wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posypać grubą warstwą kakao. Można też udekorować świeżymi malinami.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/maliny/mus_z_biala_czekolada_z_malinami/przepis.html