ßßß Cookit - przepis na Świeże figi w szynce parmeńskiej na rukoli

Świeże figi w szynce parmeńskiej na rukoli

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje:
100 g serka koziego w roladce
miodowy sos winegret
2 - 3 łyżki orzeszków pinii
2 garście rukoli
2 duże i dojrzałe figi
4 plasterki szynki parmeńskiej
Dodatki: świeża bagietka lub grzanki
Przygotowanie
Serek kozi pokroić na 8 plasterków. Przygotować winegret miodowy. Na suchej patelni teflonowej zrumienić orzeszki pinii.
Rukolę umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem, skropić oliwą i wymieszać. Rozłożyć na 2 talerzach.
Figi umyć, osuszyć i przekroić na ćwiartki. Szynkę parmeńską przekroić wzdłuż na 2 części.
Każdą ćwiartkę figi ułożyć na plasterku serka i zawinąć w szynkę. Położyć na rukoli, posypać orzeszkami pinii, polać winegretem oraz posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podawać z pieczywem.
Wskazówki
Miodowy sos winegret: po 2 łyżki oliwy extra vergine, soku z cytryny oraz miodu, doprawione solą morską i świeżo zmielonym pieprzem.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/figi_w_roli_glownej/figi_w_szynce/przepis.html