Wykonanie
Składniki4 porcje800 g miąższu
arbuza (zważonego bez skóry), około 1/4 średniego
arbuza350 g
truskawek50 g
białej czekolady1 pełna łyżka stołowa płynnego
miodu (około 25 ml)2 - 3 łyżki białego
rumu lub
kokosowego MalibuPrzygotowanieJeśli mamy czas i ochotę schładzamy
arbuza i
truskawki w lodówce. Do rondelka włożyć połamaną na kosteczki
białą czekoladę,
miód i
rum. Ciągle mieszając roztopić
czekoladę i połączyć składniki w jednolity sos (jeśli chcemy możemy chwilkę pogotować, wówczas cały
alkohol wyparuje pozostawiając jedynie smak). Odstawić do przestudzenia na czas przygotowania
owoców.Do pojemnika blendera włożyć miąższ
arbuza (bez pestek) oraz cały sok jaki z niego wyciekł, dodać
truskawki (bez szypułek) oraz sos z
białej czekolady i krótko zmiksować, tak aby pozostały drobinki
owoców. Wstawić do lodówki do schłodzenia lub od razu podawać. Można przygotować wcześniej i trzymać w lodówce przez kilka godzin do czasu podania.