Wykonanie
Po zachwycie nad czekoladowymi
truflami z
rumem uznałem, że warto spróbować tego samego przepisu, ale w wersji białej. Trochę popróbowałem, pozmieniałem i wyszły
kokosowe cudeńka. Wybór okazał się znakomity, bo białe
trufle są jeszcze lepsze niż te ciemne. Smakują jak słynne Rafaello. Nie! Są lepsze! :)

składniki:100 g
białej czekolady50 ml kremówki 36%100 g wiórek
kokosowych + do obtoczenia3 łyżki
cukru pudru1 łyżka
rumuwykonanie:Kremówkę podgrzewać w rondlu, ale nie zagotować. Zdjąć z ognia, dodać
białą czekoladę i odstawić na 3 minuty. Następnie dokładnie wymieszać, dodać
cukier puder,
rum oraz
wiórki kokosowe, połączyć. Masę przełożyć do miseczki, schłodzić przez 2 godziny. Po wyjęciu z lodówki formować niewielkie kulki. Ponownie wstawić do lodówki, na ok 30 minut. Na koniec
trufle obtoczyć w wiórkach
kokosowych. Przed podaniem schłodzić.Smacznego! :)

