Wykonanie
Składniki2 porcje2
pomarańcze2 łyżki
oliwy extra vergine2 duże
czerwone paprykisól i
pieprzPrzygotowanie
Pomarańcze dokładnie wyszorować, wcześniej można wymoczyć je w zimnej wodzie. Zetrzeć skórkę z (tylko zewnętrzna pomarańczowa część i wycisnąć sok).W garnku na
oliwie na średnim ogniu pod przykryciem dusić przez ok. 10 minut pokrojoną w kosteczkę
paprykę, od czasu do czasu zamieszać. Dodać 2 łyżeczki startej skórki, wymieszać i gotować przez kolejne kilka minut.Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez ok. 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać sok z
pomarańczy i zmiksować w blenderze.Przelać z powrotem do rondelka, doprawić
solą i
pieprzem. Podawać na ciepło lub jako chłodnik.