Wykonanie
Do tej
pory zupę z dyni robiłam z dodatkiem
sera gruyere, doprawiałam
białym pieprzem i muszkatołowcem. Dzisiaj coś nowego i innego. Zupa dyniowa doprawiona
sokiem z
pomarańczy i z dodatkiem
masła szałwiowego.Zupa jest bardzo łatwa w przygotowaniu i bardzo smaczna.
Masło szałwiowe dodaje jej ciekawego aromatu, o
dziwno zapach i smak tego
zioła mi tutaj nie przeszkadza , wręcz przeciwnie uważam, że wzbogaca smak zupy.

składniki:800 g obranej dyni
sólświeżo mielony
pieprzkawałek
masłasuszona szałwia3 łyżki
oliwy extra vergineok. 1 szklanki gotowanego gorącego
mlekasok ze średniej
pomarańczy (1/3 szklanki mniej więcej)przygotowanie:
dynię pokroiłam na mniejsze kawałki, posoliłam, wymieszałam z
oliwą. przełożyłam na dużą blaszkę i upiekłam (200 stopni C, czas pieczenia: 40 minut). ostudzoną
dynię zblendowałam, połączyłam z gorącym
mlekiem oraz
sokiem pomarańczy, wymieszałam. doprawiłam do smaku
pieprzem. na małej patelni rozpuściłam
masło, dodałam trochę
szałwii i chwilkę przesmażyłam. gotową zupę polewałam delikatnie z wierzchu
masłem szałwiowym.smacznego.