Wykonanie
Składniki24 sztuk500 ml ciepłego
mleka30 g
drożdży instant60 g
cukru230 g
masła850 g
mąki300 g
żółtek (8 sztuk), w temp. pokojowejoraz:2 słoiczki
powideł śliwkowychokoło 60 g roztopionego
masła1/2 szklanki
cukru pudruPrzygotowanieWymieszać połowę
mleka z
drożdżami i
cukrem, odstawić w ciepłe miejsce na około 10 minut, aż
drożdże się uaktywnią i spienią. Resztę
mleka nieco podgrzać i roztopić w nim
masło. Do dużej miski przesiać
mąkę, zrobić wgłębienie i wlać w nie
drożdże z
mlekiem. Delikatnie połączyć składniki.Wlać
mleko z
masłem, wymieszać i dodać
żółtka. Zagniatać energicznie ręką przez około 15 minut, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i swobodnie będzie odchodziło od ręki i
boków miski.Rozłożyć ciasto do dwóch misek (lub pozostawić w jednej, ale bardzo dużej), przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (24 - 29 stopni C) na 1 godzinę (do podwojenia objętości).Wyjąć ciasto z misek i złączyć je ze sobą w jedną kulę. Położyć na stolnicy posypanej
mąką, podzielić na 24 części, uformować kulki i rozłożyć je na posypanej
mąką stolnicy.Oprószając palce
mąką, rozpłaszczać ciasto w dłoni, robić wgłębienie w środku i wkładać w nie po 2 płaskie łyżki powideł (powidła nie mogą być zimne). Zlepiać brzegi ciasta, pozostawiając nadzienie w środku.Formy do pieczenia wyłożyć papierem i układać kulki z ciasta, jedna obok drugiej (mają się ze sobą stykać), łączeniem do góry. Częścią roztopionego
masła posmarować miejsca gdzie
bułki łączą się ze sobą.Przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 150 stopni C.Wierzch wyrośniętego ciasta posmarować resztą roztopionego
masła i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przez ok. 50 - 60 minut na złoty kolor, w środkowej części piekarnika.Wyjąć bułeczki z piekarnika i od razu porozdzielać je nożem i oderwać od
spodu. Oprószyć
cukrem pudrem i odwrócić łączeniem do dołu. Oprószyć drugą stronę bułeczek, już po ostudzeniu.