Wykonanie
SkładnikiOkoło 10 gałek:200 g
cukru125 ml
wody1 puszka (400 ml)
mleka kokosowegosok z 2
limonekopcjonalnie - np.
owoce w
syropie do podania lub kilka świeżych
malin czy
jagódPrzygotowanieDo rondelka wlać
wodę, dodać
cukier i podgrzewać na małym ogniu mieszając aż
cukier się rozpuści. Następnie zwiększyć ogień i gotować
syrop przez około 3 minuty. Odstawić z ognia i ostudzić.Wycisnąć sok z
limonek i wlać go do szklanki, dodać
wodę w takiej ilości aby uzyskać 125 ml płynu. Dodać go do ostudzonego
syropu razem z
mlekiem kokosowym.Przelać do plastikowej miski i wstawić do zamrażarki. Jeśli mamy maszynę do
lodów, przelać masę do maszyny i postępować zgodnie z instrukcją.Jeśli robimy
sorbet "ręcznie", bez maszyny,
sorbet należy włożyć do zamrażarki na około 6 - 8 godzin, minimum co godzinę należy zamieszać masę aby pozbyć się tworzących się kryształków
lodu i aby
sorbet miał gładką konsystencję. Jest to dość kłopotliwe, więc zalecam używanie maszynki do
lodów.
Sorbet podawać w pucharkach lub wafelkach, samodzielnie lub z dodatkiem
owoców w
syropie lub świeżych
owoców. Jeśli bardzo zesztywnieje, można "ocieplić" go w lodówce.WskazówkiAby
sorbet czy
lody zbyt szybko się nie rozmrażały w pucharkach, można wcześniej schłodzić naczynka wkładając naczynka do zamrażarki na kilkanaście minut. Można też włożyć do nich po kilka kostek
lodu i tak odstawić w temp. pokojowej na kilka - kilkanaście minut. Po tym czasie wyjąć
lód i włożyć
sorbet lub
lody.