Wykonanie
Myślę, że zdążyliście już zauważyć, że mam słabość do wszelkiego rodzaju słodkości- deserów, naleśników, placuszków czy wypieków. Jestem jeszcze szczęśliwsza, gdy smakołyki te są w wersji nieco zdrowszej niż tradycyjna. Z takim też zamysłem robiłam tę panna cottę. Nie jest przygotowana klasycznie, na
śmietanie, a na nie mniej smacznym
mleku kokosowym. Deser dopełnia pyszny sos z
granatów, do którego przygotowania zainspirował mnie ten przepis.Składniki na 4 porcje:panna cotta:600ml
mleka kokosowego3 łyżeczki
cukru3 łyżeczki żelatyny+ trochę
wodysyrop z
granatu:50ml
wody50g
cukrugranatpanna cotta:
Żelatynę wsypujemy do szklanki i zalewamy ją niewielką ilością gorącej
wody. Dokładnie rozpuszczamy.
Mleko kokosowe zagotowujemy razem z
cukrem w garnku. Zdejmujemy je z palnika, dodajemy
żelatynę i energicznie mieszamy, aby się dobrze połączyła z
mlekiem.Gotową miksturę przelewamy do czterech pucharków. Gdy wystygnie, wstawiamy je do lodówki, aby stężały.
syrop z
granatu:Do garnuszka wlewamy
wodę i dosypujemy
cukier. Gotujemy ją przez 5 minut.W międzyczasie myjemy
granat, rozkrawamy go na dwie części i wyjmujemy z niego ziarenka. Oczyszczamy je z białej skórki.Do garnuszka z
wodą wrzucamy 2/3 ziarenek i blendujemy je.
Syrop przecedzamy przez sitko i ponownie gotujemy go przez 8 minut, aż nieco zgęstnieje. Po tym czasie dodajemy resztę ziaren.wykonanie:Na stężałą panna cottę nakładamy
syrop z
granatu i podajemy.Smacznego:)