ßßß Cookit - przepis na Marmolada cebulowa

Marmolada cebulowa

nazwa

Wykonanie

Składniki
4 porcje
20 g masła
1 łyżka oleju
500 g pokrojonej w cienkie plasterki cebuli
100 g brązowego cukru
1 łyżka czerwonego octu winnego
1 łyżka rumu
4 łyżki soku z czarnych porzeczek
1/2 łyżeczki soli
6 łyżek octu balsamicznego
Przygotowanie
W rondlu o grubym dnie rozpuścić na średnim ogniu masło z olejem. Dorzucić cebulę i smażyć mieszając przez 5 minut. Dodać cukier, rum, ocet, sok z porzeczek i sól. Mieszać, aż cukier się rozpuści.
Zmniejszyć ogień i od czasu do czasu mieszając smażyć na małym ogniu przez 1 i 1/2 godziny, aż cebula będzie miękka i ciemnobrązowa. Pod koniec gotowania dodać ocet balsamiczny.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_francuska/marmolada_cebulowa/marmolada_cebulowa.html