Wykonanie
Składniki300 g
cukru500 ml
spirytusu500 g czarnych
porzeczekobrana w spiralkę
skórka z cytrynyPrzygotowanieDo rondla wsypać
cukier, wlać 2-3 łyżki
wody i zagotować mieszając aż
cukier się rozpuści. Powstały
syrop gotować 1-2 minuty a następnie ostudzić, wymieszać z
alkoholem.
Owoce opłukać, oczyścić z szypułek, osuszyć na ręczniku. Przełożyć do wyparzonego i suchego słoika, dodać
syrop oraz
skórkę z cytryny, wymieszać, zamknąć szczelnie słoik i odstawić na około 45 dni.W międzyczasie, co kilka dni, potrząsać słoikiem mieszając jego zawartość (tylko przez pierwsze 1-2 tygodnie).Następnie przelać przez filtr do
likierów lub po prostu przez sitko wyłożone gazą, wycisnąć sok z
owoców. Powstały
syrop wlać do butelki i szczelnie zamknąć. Odstawić w dowolne miejsce na około 30 dni.WskazówkiW podobny sposób można też zrobić
likier malinowy (tzw. malinówka),
truskawkowy czy z
czerwonej porzeczki.