ßßß Cookit - przepis na Crème de cassis

Crème de cassis

nazwa

Wykonanie

Składniki
300 g cukru
500 ml spirytusu
500 g czarnych porzeczek
obrana w spiralkę skórka z cytryny
Przygotowanie
Do rondla wsypać cukier, wlać 2-3 łyżki wody i zagotować mieszając aż cukier się rozpuści. Powstały syrop gotować 1-2 minuty a następnie ostudzić, wymieszać z alkoholem.
Owoce opłukać, oczyścić z szypułek, osuszyć na ręczniku. Przełożyć do wyparzonego i suchego słoika, dodać syrop oraz skórkę z cytryny, wymieszać, zamknąć szczelnie słoik i odstawić na około 45 dni.
W międzyczasie, co kilka dni, potrząsać słoikiem mieszając jego zawartość (tylko przez pierwsze 1-2 tygodnie).
Następnie przelać przez filtr do likierów lub po prostu przez sitko wyłożone gazą, wycisnąć sok z owoców. Powstały syrop wlać do butelki i szczelnie zamknąć. Odstawić w dowolne miejsce na około 30 dni.
Wskazówki
W podobny sposób można też zrobić likier malinowy (tzw. malinówka), truskawkowy czy z czerwonej porzeczki.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/drinki/creme_de_cassis/przepis.html