Wykonanie
Poziom trudności
Nalewka z
czerwonej porzeczki to
nalewka wzmacniająca – zarówno dla wyczerpanych fizycznie, jak i psychicznie. Reguluje proces trawienia, działa wykrztuśnie oraz przeciwzapalnie (jest najlepsza na gardło).Składniki:½ kg
porzeczek0,7 l
spirytusu½ kg
cukruSposób przygotowania:
Owoce porzeczki umyć i oberwać z szypułek. Przełożyć do słoja, zalać
spirytusem i odstawić w ciepłe nasłonecznione miejsce na 4 tygodnie.

Po tym czasie zlać nalew, a
owoce zasypać
cukrem i odstawić na kolejne 2 tygodnie (w tym czasie codziennie zamieszać zawartość słoja). Powstały
syrop przefiltrować i zmieszać z
alkoholowym nalewem. Przelać gotową
nalewkę do butelek i odstawić w ciemne miejsce na 5-6 miesięcy. Po tym czasie
nalewka z
czerwonej porzeczki jest gotowa do spożycia.

Smacznego!