ßßß Cookit - przepis na Nalewka z czerwonej porzeczki

Nalewka z czerwonej porzeczki

nazwa

Wykonanie

Poziom trudności
Nalewka z czerwonej porzeczki to nalewka wzmacniająca – zarówno dla wyczerpanych fizycznie, jak i psychicznie. Reguluje proces trawienia, działa wykrztuśnie oraz przeciwzapalnie (jest najlepsza na gardło).
Składniki:
½ kg porzeczek
0,7 l spirytusu
½ kg cukru
Sposób przygotowania:
Owoce porzeczki umyć i oberwać z szypułek. Przełożyć do słoja, zalać spirytusem i odstawić w ciepłe nasłonecznione miejsce na 4 tygodnie.
Po tym czasie zlać nalew, a owoce zasypać cukrem i odstawić na kolejne 2 tygodnie (w tym czasie codziennie zamieszać zawartość słoja). Powstały syrop przefiltrować i zmieszać z alkoholowym nalewem. Przelać gotową nalewkę do butelek i odstawić w ciemne miejsce na 5-6 miesięcy. Po tym czasie nalewka z czerwonej porzeczki jest gotowa do spożycia.
Smacznego!
Źródło:http://jagodzianka.com/2016/07/nalewka-czerwonej-porzeczki