Wykonanie
Składnikiok. 40 sztukciasto na pierogiok. 200 g
truskawekDo podania:200 g
jogurtu greckiego lub
śmietany 12% lub 18%
cukier puderPrzygotowaniePrzygotować ciasto na pierogi . W większym garnku zagotować
wodę bez dodatku
soli. Wyłożyć ciasto na stolnicę i powygniatać przez około 1 minutę, następnie podzielić na 3 - 4 części i kolejno rozwałkowywać każdą część na cienki placek (około 2 - 3 mm), w razie potrzeby obsypując stolnicę i wałek
mąką.Małe
truskawki pokroić na połówki, większe na ćwiartki. Można je dodatkowo wymieszać z łyżką
mąki ziemniaczanej.Małą szklaneczką wycinać kółka z ciasta, na środek kłaść kawałek
truskawki. Składać ciasto na pół i zlepiać dokładnie brzegi pierożków, układać je na stolnicy lub blacie.Jak
woda będzie mocno wrzała włożyć pierwszą partię pierogów (około 15 sztuk). Po ponownym zagotowaniu zmniejszyć ogień do średniego i gotować pierożki do miękkości ciasta, przez około 2,5 minuty licząc od czasu wypłynięcia na powierzchnię
wody.Wyławiać łyżką cedzakową i układać na talerzach. Podawać z posłodzoną
śmietaną lub
jogurtem greckim.