ßßß Cookit - przepis na Pierogi z truskawkami

Pierogi z truskawkami

nazwa

Wykonanie

Składniki
ok. 40 sztuk
ciasto na pierogi
ok. 200 g truskawek
Do podania:
200 g jogurtu greckiego lub śmietany 12% lub 18%
cukier puder
Przygotowanie
Przygotować ciasto na pierogi . W większym garnku zagotować wodę bez dodatku soli. Wyłożyć ciasto na stolnicę i powygniatać przez około 1 minutę, następnie podzielić na 3 - 4 części i kolejno rozwałkowywać każdą część na cienki placek (około 2 - 3 mm), w razie potrzeby obsypując stolnicę i wałek mąką.
Małe truskawki pokroić na połówki, większe na ćwiartki. Można je dodatkowo wymieszać z łyżką mąki ziemniaczanej.
Małą szklaneczką wycinać kółka z ciasta, na środek kłaść kawałek truskawki. Składać ciasto na pół i zlepiać dokładnie brzegi pierożków, układać je na stolnicy lub blacie.
Jak woda będzie mocno wrzała włożyć pierwszą partię pierogów (około 15 sztuk). Po ponownym zagotowaniu zmniejszyć ogień do średniego i gotować pierożki do miękkości ciasta, przez około 2,5 minuty licząc od czasu wypłynięcia na powierzchnię wody.
Wyławiać łyżką cedzakową i układać na talerzach. Podawać z posłodzoną śmietaną lub jogurtem greckim.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/pierogi/pierogi_z_truskawkami/przepis.html