ßßß Cookit - przepis na Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami

nazwa

Wykonanie

Składniki
Ciasto:
300 g mąki pszennej
szczypta soli
200 ml wrzącej wody
30 g masła
Nadzienie:
około 150 g jagód (świeżych lub mrożonych)
1 łyżka mąki (pszennej lub ziemniaczanej) do oprószenia jagód
Dodatki: osłodzona śmietana homogenizowana 12 lub 18% lub serek waniliowy homogenizowany
Przygotowanie
Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Do gorącej wody włożyć masło i roztopić, stopniowo wlewać do mąki, mieszając wszystko łyżką. Połączyć składniki i wyłożyć je na podsypaną mąką stolnicę. Wygniatać ciasto rękami przez około 7 minut, podsypując w razie konieczności mąką, tak aby ciasto nie kleiło się. Włożyć do miseczki i przykryć wilgotną ściereczką, odstawić na około 30 minut.
Nadzienie: Świeże jagody szybko opłukać pod delikatnym strumieniem wody. Osuszyć na papierowych ręcznikach, rozłożyć na tacce i oprószyć 1 łyżką mąki. Mrożone jagody wyjąć z zamrażarki przed samym lepieniem pierogów (pierożki łatwiej się lepi z zamrożonymi owocami).
Wyłożyć ciasto na stolnicę, podzielić na 3 - 4 części i kolejno rozwałkowywać każdą na cienki placek, obsypując stolnicę i wałek mąką.
Małą szklaneczką wycinać kółka, na środek nakładać po jednej łyżeczce farszu. Składać ciasto na pół i zlepiać dokładnie brzegi pierożków, układać je na stolnicy lub blacie.
W dużym garnku zagotować osoloną wodę i jak będzie mocno wrzała, włożyć pierwszą partię pierogów (około 15 sztuk). Po ponownym zagotowaniu zmniejszyć ogień do średniego i gotować pierożki przez około 2 minuty licząc od czasu wypłynięcia ich na powierzchnię wody (sprawdzić wcześniej bo pierogi mogą być już gotowe, długość gotowania zależy od grubości ciasta). Wyławiać łyżką cedzakową i układać na tacy lub talerzach zachowując odstępy.
Podawać polewając słodką śmietanką lub serkiem homogenizowanym.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/jagody/pierogi_z_jagodami/przepis.html