Wykonanie
SkładnikiCiasto:300 g
mąki pszennejszczypta
soli200 ml wrzącej
wody30 g
masłaNadzienie:około 150 g
jagód (świeżych lub mrożonych)1 łyżka
mąki (pszennej lub ziemniaczanej) do oprószenia
jagódDodatki: osłodzona
śmietana homogenizowana 12 lub 18% lub
serek waniliowy homogenizowanyPrzygotowanieCiasto:
Mąkę przesiać do miski, dodać
sól. Do gorącej
wody włożyć
masło i roztopić, stopniowo wlewać do
mąki, mieszając wszystko łyżką. Połączyć składniki i wyłożyć je na podsypaną
mąką stolnicę. Wygniatać ciasto rękami przez około 7 minut, podsypując w razie konieczności
mąką, tak aby ciasto nie kleiło się. Włożyć do miseczki i przykryć wilgotną ściereczką, odstawić na około 30 minut.Nadzienie: Świeże
jagody szybko opłukać pod delikatnym strumieniem
wody. Osuszyć na papierowych ręcznikach, rozłożyć na tacce i oprószyć 1 łyżką
mąki. Mrożone
jagody wyjąć z zamrażarki przed samym lepieniem pierogów (pierożki łatwiej się lepi z zamrożonymi
owocami).Wyłożyć ciasto na stolnicę, podzielić na 3 - 4 części i kolejno rozwałkowywać każdą na cienki placek, obsypując stolnicę i wałek
mąką.Małą szklaneczką wycinać kółka, na środek nakładać po jednej łyżeczce farszu. Składać ciasto na pół i zlepiać dokładnie brzegi pierożków, układać je na stolnicy lub blacie.W dużym garnku zagotować osoloną
wodę i jak będzie mocno wrzała, włożyć pierwszą partię pierogów (około 15 sztuk). Po ponownym zagotowaniu zmniejszyć ogień do średniego i gotować pierożki przez około 2 minuty licząc od czasu wypłynięcia ich na powierzchnię
wody (sprawdzić wcześniej bo pierogi mogą być już gotowe, długość gotowania zależy od grubości ciasta). Wyławiać łyżką cedzakową i układać na tacy lub talerzach zachowując odstępy.Podawać polewając słodką
śmietanką lub
serkiem homogenizowanym.

