Wykonanie

Szarlotka z antonówką, starą odmianą
jabłek wczesnojesiennych. Średnio twardych i kwaskowatych. Nadających się na
przetwory,
soki i na szarlotki właśnie.To jedna z moich ulubionych szarlotek w ogóle, a przez to że można ją zrobić bez
cukru, pojawi się u mnie nie raz. Smakuje
orzechowo. Nigdy bym nie przypuszczała jak wspaniale
kasza gryczana wtopi się w ciasto i że może zastępować
mąkę. Niepaloną
kaszę gryczaną (taką miałam w domu), zmieliłam w młynku do
kawy, otrzymując potrzebną ilość
mąki. Gotową
mąkę gryczaną można kupić w niektórych sklepach spożywczych. Jeśli raz spróbujecie tej szarlotki, może się okazać, że w krótkim czasie zużyjecie cały zakupiony kilogram
mąki, nieustannie robiąc powtórki.Ten odkrywczy dla mnie przepis pochodzi z blogu
Trufli .przepis zgodny z KPPminimum 8-10 porcjiSkładniki na nadzienie:1,5kg kwaśnych
jabłek np. antonówek2 łyżki
masła1/3 szkl.
ksylitolu lub
brązowego cukru1 łyżeczka
cynamonu (mniej lub więcej - wg upodobania)1/4 łyżeczki mielonego
imbirumała szczypta
soliWykonanie:
Jabłka obrać i pokroić w 1 cm kostkę,
masło rozpuścić na patelni, dodać
ksylitol lub
cukier, smażyć, aż powstanie niezbyt gęsty karmel. Dodać
cynamon,
imbir,
sól i pokrojone
jabłka, dusić do miękkości, ostudzić.Składniki na ciasto:100 g zimnego
masła, pokrojonego w kostkę1
żółtko1/2 szklanki
ksylitolu lub
cukruszczypta
imbiruszczypta
soli1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej1 szklanka
płatków owsianych (lubię pełnoziarniste, nieoczyszczone, ale zwykłe czy górskie też będą w porządku)3/4 szklanki
mąki gryczanej**można kupić gotową albo zemleć np. w młynku do
kawy; ja mieliłam
kaszę gryczaną niepaloną, tzw. białąWykonanie:
Płatki owsiane wsypać do malaksera lub młynka do
kawy i zemleć krótko, przez ok. 10-20sek., nie na proszek, tak żeby zostały grubsze kawałeczki. Dodać,
imbir,
sól,
sodę oczyszczoną,
mąkę gryczaną,
ksylitol lub
cukier i zmiksować do wymieszania, 2-3sek.Dodać
żółtko i
masło, miksować do połączenia składników. Ciasto można też oczywiście wyrobić ręcznie, najpierw siekając nożem
mąkę z
masłem i resztą składników,
potem wyrobić ręcznie, aż powstaną okruszki.Foremkę o wymiarach ok 23x23cm (chcąc by ciasto było wyższe, użyłam malutkiej tortownicy o średnicy 16 cm, dzięki temu uzyskałam spód o przyzwoitej grubości) wyłożyć pergaminem, na dno wyspać trochę więcej niż połowę ciasta, lekko docisnąć dłonią. Foremkę i malakser z resztą ciasta wstawić na 15min. do lodówki, w tym czasie nagrzać piekarnik do 175 stopni Celsjusza.Na schłodzone ciasto wyłożyć
jabłka, na wierzch wysypać resztę sypkiego ciasta, piec ok. 45 min. Ciasto jest dość delikatne, kruche, ale dobrze kroi się w kwadraty i nakłada szerokim nożem czy
łopatką. Kruszonka smakuje jak sypkie owsiane
ciasteczko. Pyszne zarówno lekko ciepłe, jak i po całkowitym ostudzeniu.Przechowywać w lodówce.

Bądź towarzyski, podziel się!