ßßß Cookit - przepis na Mus jaglany z truskawkami na śniadanie

Mus jaglany z truskawkami na śniadanie

nazwa

Wykonanie

Od niedawna przekonuję się, że kasza może mieć zupełnie inne niż standardowe zastosowanie. Łapczywie sięgam po nowe przepisy, eksperymentuję, inspiruję się, odkrywając, że np. z kaszy jaglanej można zrobić krem/mus truskawkowy, który jest po prostu pyszny, tak samo jak jaglany deser czekoladowy. Ten mus jaglany, można by też nazwać budyniem. Trudno go do czegoś przyrównać. Zmiksowana na gładko kasza z truskawkami tworzy bardzo smaczną propozycję śniadaniową. Nigdy bym nie poznała co jest w środku, gdybym sama tego nie przygotowywała! Z poniższego przepisu wychodzą 3 porcje (by najeść się do syta), zapełniające (przynajmniej mnie) na prawie 3 h.
Kasza jaglana wraca do łask, po wielu latach zapomnienia, a że jest bardzo zdrowa, warto ją przemycać nie tylko jako dodatek do obiadu. Inspirujące propozycje tworzenia czegoś z niczego ma Mariola Białołęcka, która wydała w roku 2012 książkę " Zaskakująca kasza ", jedną z ciekawszych na rynku. Jest tam przepis zarówno na brownie z kaszy gryczanej, jak i sernik z kaszy jaglanej, krakersy z kaszy gryczanej, quiche (tartę) z kaszy jaglanej, jogurt z kaszy, chlebek z kaszy jaglanej, hummus z kaszy, suflet z kaszy jaglanej czy też krem czekoladowy z kaszy gryczanej. Możliwości jest wiele, ja dopiero jestem na początku mojej przygody z kaszą i wypróbowywania przepisów, które brzmią jak z filmu science fiction. Wielu jeszcze się "boję". Bo chcę by dania nie tylko były zdrowe, ale i smakowały.
Kopalnią wiedzy i pomysłów odnośnie zastosowań kaszy jest dla mnie blog: smakoterapia - jeśli nie znacie, koniecznie poznajcie! Jego lektura zachęca do urozmaicenia jadłospisu. Parę ciekawych przepisów jest też na blogu p. Marioli .
Składniki [3 spore porcje]:
1 szklanka suchej kaszy jaglanej
2 szklanki wody
szczypta soli
400 g truskawek mrożonych (w sezonie świeżych)
4-5 łyżeczek cukru albo cukru brzozowego/stewii
400 ml lub wg uznania mleka krowiego lub kokosowego
opcjonalnie do podania: pokrojone truskawki lub łyżka konfitury na wierzch
Wykonanie:
Odmierzyć suchą kaszę - 1 szklankę, przepłukać na durszlaku, wsypać do garnka, zalać wodą, dodać małą szczyptę soli. Doprowadzić do wrzenia i na bardzo małym ogniu ugotować do miękkości, nawet do lekkiego rozgotowania. Zajmie to 12-15 minut. W razie potrzeby dodać kilka łyżek wrzątku. Kasza wchłonie całość wody.
Mam wrażenie, że kaszę łatwiej miksuje się na gładko, gdy jest świeżo ugotowana i wilgotna. Kaszę przełożyć do kielicha blendera, dodać truskawki (miałam mocny blender, dlatego nie rozmrażałam) i mleko. Miksować kilka minut aż do uzyskania idealnie gładkiego musu. Posłodzić do smaku.
Próbowałam kaszę miksować "żyrafą", ale niestety pozostały grudki, dlatego polecam blender. Optymalny jest robot wysokoobrotowy, taki jak Thermomix, z którego korzystałam podczas pobytu u siostry. Wersja na niego: wsypać opłukaną kaszę i wodę ze szczyptą soli, gotować w opcji "Varoma", mieszanie na poziomie 1, 15 minut, dodać zamrożone truskawki. Miksować do rozdrobnienia, kilka minut. Na koniec stopniowo wlewać mleko. Posłodzić do smaku.
Bądź na bieżąco, zacznij śledzić blog ninawkuchni.pl na facebooku
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2014/05/mus-jaglany-z-truskawkami-na-sniadanie.html