ßßß Cookit - przepis na Wielkopolskie pyzy - kluski na parze

Wielkopolskie pyzy - kluski na parze

nazwa

Wykonanie

Nazw jest wiele, a chodzi o to samo. W Wielkopolsce pyzy są popularnym dodatkiem do obiadu, zwłaszcza odświętnego - do jedzenia z sosem, albo polane tłuszczem. Każda szanująca się wielkopolanka ma "specjalną" wkładkę do garnka do gotowania na parze. Wykorzystuje się je w zasadzie tylko do pyz oraz do białej i surowej kiełbasy. Przepis pochodzi z serwisu Ugotuj.to
Składniki:
ok. 0.5 kg mąki pszennej
szklanka mleka
2 jajka
3 łyżki masła stopionego
3 dag świeżych drożdży
sól i cukier
Wykonanie:
Z ciepłego mleka (pół szklanki), drożdży, niewielkiej ilości mąki i odrobiny cukru sporządzić rozczyn, który powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Ustawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do miski wsypać pozostałą mąkę i wlać pozostałe mleko, wbić jajka i wlać wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Ciasto na kluski wyrabiać ręką tak długo, aż będzie odrywać się od brzegów miski. (Mikser z hakiem jest w tym jednak niezastąpiony)
Wówczas dodać stopione i ostudzone masło, szczyptę soli i dalej wyrabiać. Następnie miskę nakryć ściereczką i ustawić w ciepłym miejscu bez przeciągów do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, formować okrągłe kluski wielkości pączków i układać na stolnicy posypanej mąką. Gdy kluski zaczną rosnąć, gotujemy je na parze, koniecznie pod przykryciem. Z braku specjalnej wkładki do gotowania na parze, można sobie poradzić inaczej: szeroki garnek z wrzącą wodą nakrywamy płócienną ściereczką i obwiązujemy sznurkiem wokół brzegu. Na ściereczce układamy pyzy partiami i nakrywamy miską dopasowaną do obwodu garnka. Gotujemy ok. 10 min, aż będą puszyste.
Kluski podajemy na gorąco, z sosem.
***
To moja trzecia propozycja przygotowana w ramach akcji "Gotujemy po polsku!", której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2011/11/wielkopolskie-pyzy-drozdzowe-kluski-na.html