ßßß Cookit - przepis na Ciasto z mlekiem skondensowanym, orzechami i płatkami migdałowymi

Ciasto z mlekiem skondensowanym, orzechami i płatkami migdałowymi

nazwa

Wykonanie

Kruche ciasto ze słodką, pyszną masą. Wierzch jest wspaniały. Najlepiej upiec to ciasto gdy spodziewamy się gości, inaczej może się okazać, że zjecie wszystko sami :) Wymaga ono niewiele pracy i nie może się nie udać. Z bloga Lo .
Ciasto z mlekiem skondensowanym, orzechami i płatkami migdałowymi
Składniki:
[na blachę o wymiarach 20x30 cm]
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru pudru
1 szklanka (220 g) miękkiego masła
szczypta soli
masa:
400 g słodzonego mleka skondensowanego
1 duże jajko lekko rozbełtane
100 g płatków migdałowych
1 łyżeczka naturalnej esencji waniliowej lub rdzeń z 1/2 wanilii
1 szklanka grubo posiekanych orzechów laskowych
Wykonanie:
Zmiksować razem mąkę, cukier, masło i sól [zagnieść kruche]. Ciasto wyłożyć do formy z papierem do pieczenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 o C na 10 - 15 minut i podpiec na złoto. W tym czasie wymieszać w misce wszystkie składniki na masę. Wylać na podpieczone ciasto i piec 25 minut do lekkiego zezłocenia się wierzchu. Podawać w temperaturze pokojowej lub schłodzone w lodówce. Kroić na niewielkie porcje.
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2010/10/ciasto-z-mlekiem-skondensowanym.html