Wykonanie

Kruche ciasto ze słodką, pyszną masą. Wierzch jest wspaniały. Najlepiej upiec to ciasto gdy spodziewamy się gości, inaczej może się okazać, że zjecie wszystko sami :) Wymaga ono niewiele pracy i nie może się nie udać. Z bloga Lo .Ciasto z
mlekiem skondensowanym,
orzechami i
płatkami migdałowymiSkładniki:[na blachę o wymiarach 20x30 cm]2 szklanki
mąki1/2 szklanki
cukru pudru1 szklanka (220 g) miękkiego
masłaszczypta
solimasa:400 g słodzonego
mleka skondensowanego1 duże
jajko lekko rozbełtane100 g
płatków migdałowych1 łyżeczka naturalnej esencji waniliowej lub rdzeń z 1/2
wanilii1 szklanka grubo posiekanych
orzechów laskowychWykonanie:Zmiksować razem
mąkę,
cukier,
masło i
sól [zagnieść kruche]. Ciasto wyłożyć do formy z papierem do pieczenia.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 o C na 10 - 15 minut i podpiec na złoto. W tym czasie wymieszać w misce wszystkie składniki na masę. Wylać na podpieczone ciasto i piec 25 minut do lekkiego zezłocenia się wierzchu. Podawać w temperaturze pokojowej lub schłodzone w lodówce. Kroić na niewielkie porcje.