ßßß Cookit - przepis na Wstążki z cytryną, serem feta i bazylią

Wstążki z cytryną, serem feta i bazylią

nazwa

Wykonanie

Gordon Ramsay: "Lekki i kwaskowaty smak tego dania czyni z niego idealną potrawę na lato". Lubię takie "inne" połączenia smakowe. Jest oryginalne i na pewno nie dla wszystkich = nie dla tradycjonalistów :) Nieco zmodyfikowany przepis z książki "Szef kuchni po godzinach".
Składniki [porcja dla 3-4 osób]:
300 g suchego makaronu typu wstążki [w oryginale linguine]
4 łyżki oliwy z oliwek
sok i skórka z 1 cytryny
5 łyżek świeżo startego parmezanu [używam litewskiego Dziurasa]
listki z pęczka bazylii [dałam garść]
200 g sera feta, pokruszonego
2 łyżki prażonych orzeszków piniowych
Wykonanie:
Ugotować makaron w lekko osolonej wodzie, aż będzie al dente.
Orzeszki uprażyć na suchej patelni albo w piekarniku.
Przelać makaron do durszlaka, odcedzić, zachowując 2 łyżki wody w garnku. Przełożyć makaron z powrotem do garnka, dodać parmezan - pomieszać by ser się roztopił. Dodać oliwę, sok i skórkę z cytryny, parmezan, porwaną bazylię oraz 3/4 rozkruszonego seta feta. Dokładnie wymieszać i sprawdzić czy jest odpowiednio doprawiony. Podzielić na porcje, posypać pozostałym serem oraz orzeszkami pinii [ja orzeszki wmieszałam wcześniej do całości] . Podawać zaraz po przygotowaniu.
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2010/08/wstazki-z-cytryna-serem-feta-i-bazylia.html