Wykonanie
Gordon
Ramsay: "Lekki i kwaskowaty smak tego dania czyni z niego idealną potrawę na lato". Lubię takie "inne" połączenia smakowe. Jest oryginalne i na pewno nie dla wszystkich = nie dla tradycjonalistów :) Nieco zmodyfikowany przepis z książki "Szef kuchni po godzinach".Składniki [porcja dla 3-4 osób]:300 g suchego
makaronu typu wstążki [w oryginale linguine]4 łyżki
oliwy z oliweksok i skórka z 1
cytryny5 łyżek świeżo startego
parmezanu [używam litewskiego Dziurasa]listki z pęczka
bazylii [dałam garść]200 g
sera feta, pokruszonego2 łyżki prażonych
orzeszków piniowychWykonanie:Ugotować
makaron w lekko osolonej wodzie, aż będzie al dente.Orzeszki uprażyć na suchej patelni albo w piekarniku.Przelać
makaron do durszlaka, odcedzić, zachowując 2 łyżki
wody w garnku. Przełożyć
makaron z powrotem do garnka, dodać
parmezan - pomieszać by
ser się roztopił. Dodać
oliwę, sok i
skórkę z cytryny,
parmezan, porwaną
bazylię oraz 3/4 rozkruszonego seta
feta. Dokładnie wymieszać i sprawdzić czy jest odpowiednio doprawiony. Podzielić na porcje, posypać pozostałym
serem oraz
orzeszkami pinii [ja orzeszki wmieszałam wcześniej do całości] . Podawać zaraz po przygotowaniu.