ßßß Cookit - przepis na Ciasto z truskawkami, mascarpone i bitą śmietaną

Ciasto z truskawkami, mascarpone i bitą śmietaną

nazwa

Wykonanie

Delikatne, rozpływające się w ustach ciasto. Połączenie mascarpone i bitej śmietany w cieście - rewelacyjne. Dla zapracowanych lub zajętych osób - bo spodu się nie piecze. Czas pracy = maksymalnie pół godziny. A efekt? SUPER. Przepis oryginalny - sylwia1607 .
Składniki:
Spód:
225 g ciastek Digestive (1 opakowanie)
100 g masła
Nadzienie:
250 g mascarpone (np. z Piątnicy)
200 ml słodkiej śmietanki 30% tłuszczu (musi być bardzo zimna, min. całą noc w lodówce)
5 płaskich łyżek cukru (przy kwaśnych truskawkach, przy słodkich warto dać mniej), można dać cukier puder
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (albo wyskrobane ziarenka z laski wanilii/w ostateczności pół łyżeczki aromatu waniliowego) - można pominąć
Wierzch:
500g truskawek (około)
galaretka owocowa - truskawkowa albo malinowa
250ml zimnej wody
Wykonanie:
Masło pokroić na kawałki, roztopić na małym ogniu. Zdjąć z ognia i nieco przestudzić. Ciastka bardzo drobno pokruszyć - najlepiej malakserem (ewentualnie w woreczku używając wałka), dodać masło - masa powinna mieć konsystencję mokrej bułki tartej.
Tortownicę (u mnie o szerokości 24cm) wyłożyć masą ciasteczkową, ugniatać, tworząc równy spód, wykładać też boki tortownicy - do wysokości 2-3 cm. Schładzać w lodówce (na czas przygotowania masy).
Mascarpone dokładnie zmiksować z cukrem i z ekstraktem z wanilii. W innym naczyniu bardzo zimną śmietankę 30% (albo 36%) ubić na sztywno (po odwróceniu naczynia, masa pozostaje nieruchoma), dodać ją do masy mascarpone i mieszać delikatnie łyżką, aż do dokładnego połączenia się składników.
Truskawki umyć, usunąć szypułki, pokroić na plastry. W zimnej wodzie rozpuścić galaretkę (dać połowę mniej wody, niż jest to zalecane na opakowaniu; galaretkę można tez przygotować samemu z soku i mąki ziemniaczanej), zagotować dokładnie mieszając. Odstawić.
Na ciasteczkowy spód wyłożyć masę z mascarpone i bitą śmietaną. Na to ułożyć truskawki, zalać tężejącą galaretką (praca z galaretką jest trudniejsza w upalne dni).
Wstawić do lodówki najlepiej na kilka godzin.
a tu jest wersja ciasta na szybko, bez galaretki, z malinami (równie pyszna!):
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2009/06/ciasto-z-truskawkami-mascarpone-i-bita_21.html