Wykonanie


Delikatne, rozpływające się w ustach ciasto. Połączenie
mascarpone i
bitej śmietany w cieście - rewelacyjne. Dla zapracowanych lub zajętych osób - bo
spodu się nie piecze. Czas pracy = maksymalnie pół godziny. A efekt? SUPER. Przepis oryginalny - sylwia1607 .Składniki:Spód:225 g
ciastek Digestive (1 opakowanie)100 g
masłaNadzienie:250 g
mascarpone (np. z Piątnicy)200 ml słodkiej
śmietanki 30% tłuszczu (musi być bardzo zimna, min. całą noc w lodówce)5 płaskich łyżek
cukru (przy kwaśnych truskawkach, przy słodkich warto dać mniej), można dać
cukier puder1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii (albo wyskrobane ziarenka z laski wanilii/w ostateczności pół łyżeczki
aromatu waniliowego) - można pominąćWierzch:500g
truskawek (około)
galaretka owocowa - truskawkowa albo malinowa250ml zimnej
wodyWykonanie:
Masło pokroić na kawałki, roztopić na małym ogniu. Zdjąć z ognia i nieco przestudzić.
Ciastka bardzo drobno pokruszyć - najlepiej malakserem (ewentualnie w woreczku używając wałka), dodać
masło - masa powinna
mieć konsystencję mokrej
bułki tartej.Tortownicę (u mnie o szerokości 24cm) wyłożyć masą
ciasteczkową, ugniatać, tworząc równy spód, wykładać też boki tortownicy - do wysokości 2-3 cm. Schładzać w lodówce (na czas przygotowania masy).
Mascarpone dokładnie zmiksować z
cukrem i z ekstraktem z
wanilii. W innym naczyniu bardzo zimną
śmietankę 30% (albo 36%) ubić na sztywno (po odwróceniu naczynia, masa pozostaje nieruchoma), dodać ją do masy
mascarpone i mieszać delikatnie łyżką, aż do dokładnego połączenia się składników.
Truskawki umyć, usunąć szypułki, pokroić na plastry. W zimnej wodzie rozpuścić
galaretkę (dać połowę mniej
wody, niż jest to zalecane na opakowaniu;
galaretkę można tez przygotować samemu z soku i
mąki ziemniaczanej), zagotować dokładnie mieszając. Odstawić.Na
ciasteczkowy spód wyłożyć masę z
mascarpone i
bitą śmietaną. Na to ułożyć
truskawki, zalać tężejącą
galaretką (praca z
galaretką jest trudniejsza w upalne dni).Wstawić do lodówki najlepiej na kilka godzin.

a tu jest wersja ciasta na szybko, bez
galaretki, z
malinami (równie pyszna!):