Wykonanie


Jesienno-zimowy sernik z
jabłkowym wierzchem i prażonymi
orzechami włoskimi. Dobre połączenie smaków. Kremowy sernik nowojorski. Następnym razem dam jednak mniej
cukru do masy serowej albo użyję bardzo kwaśnych
jabłek na wierzch, których nie udało mi się dostać w okolicy.
Cynamon można wymiennie stosować z gotową mieszanką:
przyprawą do szarlotki. Przepis z kajetu koleżanki.Składniki: (miara amerykańska)1 kubek=1 cup 235 ml [zobacz miarki po prawej stronie bloga]Ciasto-spód:1 kubek
herbatników typu digestive (100 g)1/2 kubka drobno posiekanych
orzechów włoskich (80 g)1/4 kubka jasnego
cukru brązowego (użyłam
cukru trzcinowego)1 łyżeczka mielonego
cynamonu1/4 kubka
masła (ok. 55 g), do roztopieniaMasa serowa:680-700 g
serka kremowego - czyli o zawartości ok. 24 gramów tłuszczu/100 g (użyłam "
Serka śmietankowego" MilkLand, kupiony w Tesco, opakowanie po 500 g)3/4 kubka
cukru4
jajka (wielkość M)1 łyżeczki ekstraktu
waniliowego (ew. kilka kropel
aromatu waniliowego)Wierzch
jabłkowy:1/3 kubka
cukru1/2 łyżeczki mielonego
cynamonu4
kubki obranych i pokrojonych w plasterki
jabłek (ok. 400 g) - mierzonych już w wersji "plasterkowej" (użyłam 4 średnich
jabłek)1/2 kubka pokrojonych
orzechów (80 g)Wykonanie:Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Rozpuść
masło.Najpierw przygotowujemy spód ciasta. Bardzo drobno kruszymy
herbatniki i
orzechy włoskie (najlepiej malakserem). Mieszamy z
cukrem,
cynamonem i roztopionym
masłem. Masa powinna
mieć konsystencję średnio mokrej
bułki tartej. Do formy - tortownicy o średnicy co najmniej 22 cm (najlepiej 25), wyłożonej folią aluminiową, wykładamy przygotowany spód, dociskamy do dna, wykładamy boki tortownicy (starczy mniej więcej na połowę wysokosci tortownicy). Wkładamy do lodówki na ok. pół godziny - do stwardnienia.Pieczemy w piekarniku przez 10 minut. Pozwalamy trochę wystygnąć.Masa serowa:
serek i
cukier dokładnie wyrabiamy mikserem aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy po jednym
jajku, ciągle mieszając. Dodajemy ekstrakt
waniliowy. Masę wylewamy na podpieczony spód ciasta.Wierzch
jabłkowy:
jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w plasterki (użyłam malaksera, dlatego plasterki są równe).
Cynamon i
cukier mieszamy razem. Mieszankę
cynamonowo-
cukrową i
jabłka dokładnie mieszamy. Wykładamy na masę
serową, można lekko docisnąć łyżką. Posypujemy
orzechami.Pieczemy przez godzinę. Wyłączamy piekarnik, po tym czasie zostawiamy ciasto w zamkniętym piekarniku przez 10 minut. Następnie otwieramy szeroko piekarnik. Po wystudzeniu ciasto dobrze jest włożyć do lodówki.
