Wykonanie
wtorek, 13 Marzec 2012, autor: blue_megi, 10 Komentarzy »Proste do wykonania i równie nieskomplikowane w smaku ciasto z
płatkami i
otrębami owsianymi. Bardzo delikatne i puszyste. Polecam.
Składniki:100 g
masła3
jajka200 ml
cukru200 ml
płatków owsianych100 ml
otrąb owsianych300 ml
mąki pszennej pełnoziarnistej np. Gdańskie Młyny1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki pokruszonych
płatków migdałowych75 ml
mleka+
otręby owsiane do posypania foremkiPodłużną formę natłuszczamy i posypujemy
otrębami.
Masło rozpuszczamy i studzimy.
Jajka miksujemy z
cukrem na jasną, puszystą masę. Mieszamy wszystkie „suche” składniki. Wsypujemy je do masy jajecznej i miksujemy na wolnych obrotach. Dodajemy
mleko i tłuszcz i dokładnie mieszamy lub jeszcze raz miksujemy na wolnych obrotach. Przekładamy ciasto do foremki.Pieczemy przez około 45 – 50 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu zostawiamy na kilka minut w formie. Wyjmujemy i pozostawiamy do wystudzenia na kratce.Ciasto zachowuje świeżość przez ok. tydzień. Można je zamrozić.*można użyć również zwykłej
pszennej mąkiZachęcam do odwiedzenia fan
page Gdańskich Młynów na facebooku oraz strony internetowej www.gdanskiemlyny.plW ofercie Gdańskich Młynów znajdziecie:
mąki wzbogacone witaminami z grupy B,
mąki pszenne paczkowane „z kłoskiem”,
mąki żytnie paczkowane, mieszanki piekarnicze Heliant,
otręby oraz pełen asortyment standardowych mąk pszennych i żytnich.