ßßß Cookit - przepis na Keks owsiany

Keks owsiany

nazwa

Wykonanie

wtorek, 13 Marzec 2012, autor: blue_megi, 10 Komentarzy »
Proste do wykonania i równie nieskomplikowane w smaku ciasto z płatkami i otrębami owsianymi. Bardzo delikatne i puszyste. Polecam.
Składniki:
100 g masła
3 jajka
200 ml cukru
200 ml płatków owsianych
100 ml otrąb owsianych
300 ml mąki pszennej pełnoziarnistej np. Gdańskie Młyny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki pokruszonych płatków migdałowych
75 ml mleka
+ otręby owsiane do posypania foremki
Podłużną formę natłuszczamy i posypujemy otrębami.
Masło rozpuszczamy i studzimy. Jajka miksujemy z cukrem na jasną, puszystą masę. Mieszamy wszystkie „suche” składniki. Wsypujemy je do masy jajecznej i miksujemy na wolnych obrotach. Dodajemy mleko i tłuszcz i dokładnie mieszamy lub jeszcze raz miksujemy na wolnych obrotach. Przekładamy ciasto do foremki.
Pieczemy przez około 45 – 50 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu zostawiamy na kilka minut w formie. Wyjmujemy i pozostawiamy do wystudzenia na kratce.
Ciasto zachowuje świeżość przez ok. tydzień. Można je zamrozić.
*można użyć również zwykłej pszennej mąki
Zachęcam do odwiedzenia fan page Gdańskich Młynów na facebooku oraz strony internetowej www.gdanskiemlyny.pl
W ofercie Gdańskich Młynów znajdziecie: mąki wzbogacone witaminami z grupy B, mąki pszenne paczkowane „z kłoskiem”, mąki żytnie paczkowane, mieszanki piekarnicze Heliant, otręby oraz pełen asortyment standardowych mąk pszennych i żytnich.
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/ciasta/keks-owsiany