Wykonanie
sobota, 28 Czerwiec 2014, autor: blue_megi, 1 Komentarz »Ciasto z
zarodków pszennych z
borówkamiCzy wiecie, że
borówka należy do tzw. superfoods czyli produktów spożywczych, które wyróżniają się bogactwem witamin, składników mineralnych, antyoksydantów,
białka, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i błonnika pokarmowego? Sezon na
borówki w pełni, dlatego polecam Wam to wartościowe, pełne zdrowia ciasto z
zarodkami pszennymi i
borówkami.
Zarodki pszenne to źródło cennych wartości odżywczych, dlatego warto czasem wykorzystać je jako dodatek do
twarożku, koktajlu
owocowego czy panierki. Można też upiec z nich smaczne i banalnie proste ciasto. Przepis, który podaję poniżej znalazłam na opakowaniu
zarodków pszennych Sante. Zmodyfikowałam ilość (i rodzaj)
cukru, ponieważ szklanka to jak dla mnie zdecydowanie za dużo. Ciasto piekłam już kilka
razy, za każdym razem wychodzi bez zarzutu.Składniki:szklanka
mąki pszennejłyżeczka
proszku do pieczeniaopakowanie (150g)
zarodków pszennych stabilizowanych4
jajkapół szklanki
cukru trzcinowegodowolne
owoce (
truskawki,
śliwki,
borówki)Oddzielamy
żółtka od
białek. W metalowej misce ubijamy na sztywno
białka, dodając pod koniec ubijania
cukier. Dodajemy
żółtka, mieszamy.
Mąkę przesiewamy z
proszkiem do pieczenia i mieszamy z masą jajeczną. Dosypujemy zarodki i ponownie krótko mieszamy. Przekładamy do foremki (u mnie keksówka) wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy wierzch. Wysypujemy
owoce i lekko wciskamy w ciasto. Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 40 minut.

Sfinansowano z Funduszu Promocji
Owoców i Warzyw