Wykonanie
Pojawienie się świeżej
żurawiny na rynku skłoniło mnie do tego, aby zapoznać się bliżej z jej właściwościami. Zawsze wiedziałam, że jest to
owoc, który wpływa na nasze zdrowie ale dokładnie na co? Zebrałam więc garść informacji, jesli macie ochotę, zapraszam do lektury:)
Żurawina jest źródłem witaminy A, C i tych z grupy B. Najlepsze dla naszego zdrowia są
owoce świeże, dostępne właśnie teraz, ale suszone także zachowują swoje właściwości. Najbardziej znanym zastosowaniem
żurawiny są chyba choroby układu moczowego jednak okazuje się, że:
Żurawina zmniejsza ryzyko chorób
serca. Zapobiega powstawaniu zakrzepów
krwi i rozszerza naczynia krwionośne, poza tym zapobiega utlenianiu się cholesterolu.
Owoce żurawiny zawierają substancje, które zwalczają niektóre bakterie wywołujące wrzody żołądka.Jeśli chcemy ochronić mózg to tutaj
żurawina też nam pomoże. Dzięki dużęj zawartości przeciwutleniaczy spowalnia proces starzenia się szarych komórek. Prawdopodobnie
żurawina a dokładnie zawarte w niej zwiążki hamują rozwój chorób nowotworowych m.inn.
raka płuc czy białaczki.
Żurawina zmniejsza osadzanie się bakterii na dziąsłach.Ponadto (jak już wspomniałam) pomaga zapobiegać infekcjom pęcherza i dróg moczowych.W medycynie ludowej
żurawina była używana od wieków, dzisiaj nauka poznała się na niej i wiele
leków jest tworzonych na jej bazie. Pewnie dzięki temu, że jest tak cennym
owocem koszt 1 kg świeżej
żurawiny w sezonie waha się
między 16-20 zł. Suszona też nie należy do najtańszych jednak biorąc pod uwagę szerokie zastosowanie w profilaktyce wielu chorób sądzę, że warto ją od czasu do czasu zakupić. Ja zainwestowałam i posadziłam
żurawinę na działce. W warunkach naturalnych
żurawina rośnie na torfowiskach dlatego wymieniłam ziemię na kwaśną i jak się uda,
będę miała własne
owoce.
Póki co, zaopatrzyłam się w większą ilość
żurawiny. Część poszła na
przetwory, część do zamrażalnika- na ciasta np. takie i desery i nawet starczyło na
nalewkę i
likier (wkrótce pokażę). Jeśli nie macie motywacji do robienia
soków czy
przetworów polecam też inny, bardzo łatwy sposób na
żurawinę. Pamiętajcie tylko, że bezpośrednio
żurawina jest twarda i gorzka dlatego wymaga sporej ilości
cukru i jakiejś formy zmiażdżenia, żeby puściła sok, ale potraktowana
cukrem lub
miodem smakuje wspaniale a dzięki naturalnej kwaśności chyba nigdy nie będzie za słodka.
Składniki:świeża
żurawinacukierOwoce umyć, przebrać z korzonków. Do wysokiego naczynia wrzucić
żurawinę i
cukier i dokładnie zmiksować blenderem. Przełożyć do szklanego naczynia i trzymać w lodówce. Podjadać codziennie łyżeczką.Smacznego i na zdrowie:)