Wykonanie
(za http://www.
nalewka.info.pl)O leczniczym działaniu aronii wiedzą chyba wszyscy.
Nalewka z aronii
pita z umiarem znakomicie wpływa na
serce, pomaga na nadciśnienie, krążenie (zimne stopy i ręce) wzmocnienie naczyń krwionośnych, hemoroidy.Aronia to znakomity antyoksydant, neutralizuje wolne rodniki, działa przeciwstarzeniowo.Zawiera dużo antocyjanów, garbników, pektyn, witamin (C i P) oraz
soli mineralnych (potas, żelazo, wapń, fosfor, jod, magnez)
Owoce Aronii zalecane są na:uelastycznienie i zwiększenie przepustowości naczyń krwionośnych,normalizację ciśnienia
krwizmniejszenie cholesteroludotlenienie
sercaprzyrost czerwonych krwinekzapobieganie żylakom, pękaniu naczynekoczyszczenie limfy (detox) na zimne stopy i ręce w awitaminozie, anemii, białaczce dla zwiększenia energii i sił witalnych1,5kg
owoców aronii0,5kg
cukru1l rozcieńczonego do 60%
spirytusuOwoce przygotowujemy - jeśli aronia była zbierana przed końcem października należy ją umyć, poobcinać gałązki i przemrozić w zamrażarce przez dwa dni.Następnie przesypujemy je do dużego słoika i zalewamy
alkoholem.Pozostawiamy w ciemnym miejscu na około miesiąc.Po tym czasie wszystko przecedzamy, a
owoce przekładamy do wysokiego słoja i zasypujemy
cukrem.
Alkohol zlany z aronii przelewamy do drugiego słoika lub szklanej, ciemnej butelki i szczelnie zamykamy, by spokojnie czekał na dodanie
owocowego syropu cukrowego.Aronię z
cukrem pozostawiamy sobie na około dwa tygodnie.Przez ten czas należy raz dziennie potrząsnąć naczyniem, by
cukier dobrze się rozpuścił.
Syrop z
owoców przelewamy przez bibułę filtracyjną (u mnie pielucha tetrowa złożona kilka
razy) i dokładnie łączymy z
alkoholem.Taka
nalewka przed konsumpcją powinna przegryzać się w ciemnym miejscu przez około pół roku (konieczne minimum).Ciężko wytrzymać, ale naprawdę warto poczekać na rewelacyjne efekty.:)