ßßß Cookit - przepis na Nalewka z aronii

Nalewka z aronii

nazwa

Wykonanie

(za http://www.nalewka.info.pl)
O leczniczym działaniu aronii wiedzą chyba wszyscy. Nalewka z aronii pita z umiarem znakomicie wpływa na serce, pomaga na nadciśnienie, krążenie (zimne stopy i ręce) wzmocnienie naczyń krwionośnych, hemoroidy.
Aronia to znakomity antyoksydant, neutralizuje wolne rodniki, działa przeciwstarzeniowo.
Zawiera dużo antocyjanów, garbników, pektyn, witamin (C i P) oraz soli mineralnych (potas, żelazo, wapń, fosfor, jod, magnez)
Owoce Aronii zalecane są na:
uelastycznienie i zwiększenie przepustowości naczyń krwionośnych,
normalizację ciśnienia krwi
zmniejszenie cholesterolu
dotlenienie serca
przyrost czerwonych krwinek
zapobieganie żylakom, pękaniu naczynek
oczyszczenie limfy (detox) na zimne stopy i ręce w awitaminozie, anemii, białaczce dla zwiększenia energii i sił witalnych
1,5kg owoców aronii
0,5kg cukru
1l rozcieńczonego do 60% spirytusu
Owoce przygotowujemy - jeśli aronia była zbierana przed końcem października należy ją umyć, poobcinać gałązki i przemrozić w zamrażarce przez dwa dni.
Następnie przesypujemy je do dużego słoika i zalewamy alkoholem.
Pozostawiamy w ciemnym miejscu na około miesiąc.
Po tym czasie wszystko przecedzamy, a owoce przekładamy do wysokiego słoja i zasypujemy cukrem.
Alkohol zlany z aronii przelewamy do drugiego słoika lub szklanej, ciemnej butelki i szczelnie zamykamy, by spokojnie czekał na dodanie owocowego syropu cukrowego.
Aronię z cukrem pozostawiamy sobie na około dwa tygodnie.
Przez ten czas należy raz dziennie potrząsnąć naczyniem, by cukier dobrze się rozpuścił.
Syrop z owoców przelewamy przez bibułę filtracyjną (u mnie pielucha tetrowa złożona kilka razy) i dokładnie łączymy z alkoholem.
Taka nalewka przed konsumpcją powinna przegryzać się w ciemnym miejscu przez około pół roku (konieczne minimum).
Ciężko wytrzymać, ale naprawdę warto poczekać na rewelacyjne efekty.
:)
Źródło:http://bialaglowka.blogspot.com/2013/08/nalewka-z-aronii.html