ßßß
Składniki na ciasto:25 g świeżych drożdży200 ml ciepłego mleka100 g masła2 jajka2 łyżeczki soli300 g mąkiZ drożdży, łyżki mąki i odrobiny mleka zrobić zaczyn. Gdy podrośnie dodać mąkę, sól, resztę mleka, jajka. Wymieszać składniki i dodać rozpuszczone, gorące masło. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.200 g miękkiego masła2 pęczki pietruszkisól do smakuPietruszkę rozdrobnić blenderem. Zmiksować razem z miękkim masłem, doprawić odrobiną soli.Gdy ciasto jest już wyrośnięte rozwałkować koło. Posmarować masłem pietruszkowym zostawiając 1 cm margines. Zwinąć jak roladę. Przekroić wzdłuż i zawinąć na przemian, podwijając końcówki. Przełożyć ciasto do wysmarowanej formy keksowej i odstawić do wyrośnięcia. Forma powinna wypełnić się po brzegi. Posmarować rozmąconym jajkiem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 40 min.Smacznego:)