ßßß Cookit - przepis na Zawijaniec drożdżowy z masłem pietruszkowym

Zawijaniec drożdżowy z masłem pietruszkowym

nazwa

Wykonanie

Tak zasmakowałam w nadziewanych zawijańcach, że poszłam dalej i upiekłam coś takiego. Tym razem, do środka dałam masło pietruszkowe. Ciasto zwinęłam jak roladę, następnie rozcięłam wzdłuż na dwie połowy i zwinęłam prawie jak warkocz. Kiedy ciasto urosło a masło rozpuściło się w czasie pieczenia powstał ciekawy efekt w przekroju. Ciasto wyszło pulchne i mięciutkie, do tego jeszcze pięknie pachniało pietruszką. Inspirację zaplatania znalazłam na jednym z amerykańskich blogów, niestety nie zapisałam jego nazwy.
Składniki na ciasto:
25 g świeżych drożdży
200 ml ciepłego mleka
100 g masła
2 jajka
2 łyżeczki soli
300 g mąki
Z drożdży, łyżki mąki i odrobiny mleka zrobić zaczyn. Gdy podrośnie dodać mąkę, sól, resztę mleka, jajka. Wymieszać składniki i dodać rozpuszczone, gorące masło. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.
200 g miękkiego masła
2 pęczki pietruszki
sól do smaku
Pietruszkę rozdrobnić blenderem. Zmiksować razem z miękkim masłem, doprawić odrobiną soli.
Gdy ciasto jest już wyrośnięte rozwałkować koło. Posmarować masłem pietruszkowym zostawiając 1 cm margines. Zwinąć jak roladę. Przekroić wzdłuż i zawinąć na przemian, podwijając końcówki. Przełożyć ciasto do wysmarowanej formy keksowej i odstawić do wyrośnięcia. Forma powinna wypełnić się po brzegi. Posmarować rozmąconym jajkiem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 40 min.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2014/03/Zawijaniec-drozdzowy-z-maslem-pietruszkowym.html