ßßß Cookit - przepis na Melonowe semifreddo z borówkami

Melonowe semifreddo z borówkami

nazwa

Wykonanie

Chociaż pogoda dzisiaj nie dopisuje bo od rana deszcz bębni w okna to jednak kiedy robiłam to semifreddo było cudownie słonecznie i wiosennie. Być może latem ten zimny deser byłby bardziej odpowiedni, ale skoro melony są dostępne cały rok a jutro jest Świętego Patryka postanowiłam przyłączyć się do zabawy (chociaż deser pochodzi z Włoch). Tym bardziej, że Irlandia zawsze budziła we mnie pozytywne uczucia a już w tym roku wręcz czuję się zobowiązana do tego, żeby się z nimi solidaryzować.
Deser smakuje prawie jak lody, delikatny melonowy smak jest wyczuwalny a owoce są miłą niespodzianką. Oczywiście można użyć innych, ja w dalszym ciągu opróżniam zamrażalnik. Jest to uproszczona wersja semifreddo bo nie zawiera jajek.
Jest to moja propozycja do akcji Zielono mi .
Składniki:
450 ml śmietanki kremówki
2 szklanki pure z melona
2 łyżki soku z cytryny
150 g cukru pudru (według własnego smaku)
ew. 3-4 krople zielonego barwnika
szklanka borówek
Śmietankę ubić z cukrem, pod koniec dodać pure z melona, ew. zielony barwnik oraz owoce. Przełożyć masę do wyłożonego naczynia, może to być plastikowy pojemnik na żywność lub forma keksowa. Wstawić do zamrażalnika.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2014/03/Melonowe-semifreddo-z-borowkami.html