Wykonanie
Często mam problem co zrobić z
ziemniakami, które zostają z obiadu. Gdyby były całe to bym je pokroiła w plasterki i przysmażyła na rumiano, tłuczonych nie lubię. Dlatego postanowiłam je użyć do czegoś zupełnie innego. Bezpośrednią inspiracją był dla mnie Sheper d's pie jednak tylko jeśli chodzi o użycie
ziemniaków. Pozostałe składniki to moja inwencja. Wiedziałam, że
ryba wędzona będzie pasować, natomiast bardzo miłym zaskoczeniem był dodatek słodkawej
kukurydzy. Również
pieczarki wpasowały się idealnie do kompozycji smakowej. Polecam tę zapiekankę.

Składniki:5-6 ugotowanych i stłuczonych
ziemniaków1 duża
wędzona makrela1 puszka
kukurydzy30 dag
pieczarek1
cebula1
jajko100 ml
śmietankiCebulę podsmażyć na rozgrzanej patelni, dodać pokrojone
pieczarki i smażyć do miękkości. Ugotowane i stłuczone
ziemniaki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu ułożyć kawałki
wędzonej ryby, na to wysypać odsączoną
kukurydzę i oraz usmażone
pieczarki.
Jajko rozmieszać ze
śmietanką, przyprawić
solą i
pieprzem. Polać zapiekankę masą
śmietankowo-jajeczną. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać ok. 30 min. Przed podaniem posypać
zieleniną.Smacznego:)