ßßß
Składniki na ciasto:150 g mąki pszennej100g masła50 g cukru1 żółtkoskórka starta z 1 pomarańczyMasa jabłkowa:2 kg jabłek150 g cukru50g masłasok i skórka z 1 pomarańczyłyżeczka cynamonuZimne masło posiekać z mąką i cukrem, dodać żółtko i skórkę z pomarańczy. 1/3 ciasta odłożyć, i włożyć do lodówki. Resztę ciasta rozwałkować i wyłożyć nią tortownicę o śr. 21 cm. Piec w temperaturze 175 stopni ok. 15 min.Jabłka obrać ze skóry, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w mniejsze kawałki. Do garnka włożyć jabłka, dodać cukier i smażyć. Dodać sok z pomarańczy, cynamon. Prażyć jabłka aż sok odparuje. Gotowa masę z jabłek wyłożyć na podpieczone ciasto. Na tarce zetrzeć zamrożone ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 25 min.Smacznego:)