ßßß Cookit - przepis na Kruche ciasto śmietankowe z jagodami

Kruche ciasto śmietankowe z jagodami

nazwa

Wykonanie

Musiałam podkreślić śmietankowy smak tego ciasta bo to jest w nim najlepsze. Jest niesamowicie wciągające. Sięga się po kolejne kawałki z łatwością. Użyłam jagód bo jeżyny już dawno mi się skończyły ale uważam, że to było dobre zastępstwo.
Źródło + moje zmiany
Składniki na ciasto:
skórka z 1 cytryny
3/4 szklanki cukru
250 g mąki
150 g masła
szczypta soli
Składniki na śmietankowe nadzienie:
4 jajka
1/2 szklanki cukru
1 szklanka kwaśnej śmietany
1 szklanka mąki
szczypta soli
350 g jagód lub jeżyn
Cukier zmieszać ze skórką cytrynową. W misce zmieszać cukier cytrynowy, mąkę i sól. Dodać masło i zrobić kruszonkę. Odjąć 1/3 kruszonki, resztę rozłożyć w foremce i dokładnie ugnieść wykładając foremkę. Wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiekać 15 min.
Jajka ubić z cukrem. Dodać śmietanę, mąkę i sól. Dokładnie wyrobić ciasto mikserem. Delikatnie wmieszać owoce. Przełożyć masę śmietankową do podpieczonego ciasta,równomiernie rozprowadzić. Wszystkie owoce powinny być przykryte. Posypać ciasto odłożoną kruszonka i wstawić do piekarnika. Piec 45-50 min. w 180 stopniach. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2013/02/Kruche-ciasto-smietankowe-z-jagodami.html