Wykonanie
Musiałam podkreślić
śmietankowy smak tego ciasta bo to jest w nim najlepsze. Jest niesamowicie wciągające. Sięga się po kolejne kawałki z łatwością. Użyłam
jagód bo
jeżyny już dawno mi się skończyły ale uważam, że to było dobre zastępstwo.

Źródło + moje zmianySkładniki na ciasto:skórka z 1
cytryny3/4 szklanki
cukru250 g
mąki150 g
masłaszczypta
soliSkładniki na
śmietankowe nadzienie:4
jajka1/2 szklanki
cukru1 szklanka kwaśnej
śmietany1 szklanka
mąkiszczypta
soli350 g
jagód lub
jeżynCukier zmieszać ze
skórką cytrynową. W misce zmieszać
cukier cytrynowy,
mąkę i
sól. Dodać
masło i zrobić kruszonkę. Odjąć 1/3 kruszonki, resztę rozłożyć w foremce i dokładnie ugnieść wykładając foremkę. Wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiekać 15 min.
Jajka ubić z
cukrem. Dodać
śmietanę,
mąkę i
sól. Dokładnie wyrobić ciasto mikserem. Delikatnie wmieszać
owoce. Przełożyć masę
śmietankową do podpieczonego ciasta,równomiernie rozprowadzić. Wszystkie
owoce powinny być przykryte. Posypać ciasto odłożoną kruszonka i wstawić do piekarnika. Piec 45-50 min. w 180 stopniach. Po wystudzeniu można posypać
cukrem pudrem.Smacznego:)