Wykonanie
Nie jestem szczególną fanką ryb, ale wiem, że są zdrowe i należy jej jeść, i dlatego zdarza mi się od czasu do czasu jakąś przyrządzić. Najczęściej kupuję
dorsza ale smakuje mi też tilapia i miruna. Tym razem jednak chciałam zmierzyć się z
łososiem bo ponoć jest to tak popularna i smaczna
ryba. Kiedyś próbowałam
łososia z grila ale nie chciałam opierać się na tamtym wspomnieniu bo pochodził on z czasów gdy
ryby ledwo tolerowałam. Niestety, okazało się, że nie było to błędne wrażenie bo dzisiaj po tak długim czasie,
łosoś nadal mi nie smakuje. Byłam tak "napalona" na ten przepis, żę nie docierał do mnie głos rozsądku, że nie będzie mi ta
ryba smakowała. Najgorsze jest to, że mam jeszcze 4 kawałki
łososia i muszę je jakoś przyrządzić. Sam sos
maślano cytrynowy jest wspaniały.
Maślany zapach, aromat
skórki cytrynowej i świeżych
ziół sprawia, że to danie byłoby naprawdę pyszne. Pod warunkiem jednak że byłaby to inna
ryba. Jestem pewna, że tak upieczony np.
dorsz smakowałby wspaniale. Oceńcie sami czy lubicie
łososia bo jeśli tak to w połączeniu z tym sosem na pewno się nim zachwycicie. Jeśli jednak tak jak ja nie lubicie
łososia polecam Wam wypróbować w tym sosie inną
rybę. Bo ten
sos jest tak dobry, że szkoda go nie spróbować.
ŹródłoSkładniki:4 kawałki lub dzwonka
łososia (1 kawałek dla 1 osoby)1/3 kostki
masła (ok. 66 g)1
cytrynakopereknatka pietruszkisólczarny pieprzsłodka paprykaŁososia umyć i natrzeć
słodką papryką.Ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Chodzi o to, by było jak najmniejsze, dopasowane do ilości
ryby. Na garnku z gotującą się
wodą ustawić drugi garnek lub rondel. Rozpuścić w nim
masło. Dodać skórkę otartą z 1
cytryny a następnie wyciśnięty z niej sok. Doprawić do smaku
solą i
czarnym pieprzem, po czym dodać po 2 łyżki posiekanego
koperku i siekanej
natki pietruszki.
Masłem ziołowym zalać
rybę (dlatego właśnie naczynie powinno być jak najmniejsze,lecz o wyższych ściankach).
Łososia piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. przez 15-20 minut.Smacznego:)