Wykonanie
Przepis na ten blok znalazłam u
Andzi i od razu wiedziałam, że muszę go zrobić. Jak wszystko co jest zrobione z
mleka w proszku jest oczywiscie pyszny a pewnie każdy zna blok
czekoladowy więc
waniliowy też powinien Wam posmakować, chociaż oczywiście smakuje odrobinę inaczej. Pominęłam
herbatniki bo akurat ich nie miałam ale i tak blok był pyszny.

Składniki:200g
mleka w proszku (w niebieskim opakowaniu)50g
cukrukilka kropel esencji waniliowej50-70g
masła1/2 szklanki
wody70g
wiórków kokosowychherbatniki (ilość według uznania)Do rondelka wrzucić pokrojone
masło, wsypać
cukier i wlać
wodę. Podgrzać na małym gazie do całkowitego rozpuszczenia i połączenia składników. Odstawić do lekkiego przestudzenia. W tym czasie do dużej miski wsypać
mleko w proszku i wkruszyć
herbatniki. Na suchej patelni uprażyć
wiórki kokosowe (mieszając i uważając, gdyż lubią sie przypalać, a zbyt mocno przyrumienione nie nadają sie do dodania). Przesypać wiórki do
mleka, wlać lekko ciepłą mieszaninę
masła,
cukru i
wody oraz esencję
waniliową. Bardzo dokładnie zamieszać. Przełożyć masę do malutkiego plastikowego pojemnika, na wierzchu ułożyć
herbatniki ( ja zrezygnowałam). Całość szczelnie zamknąć i odstawić do lodówki.Smacznego:)