ßßß Cookit - przepis na Makaron pomarańczowy z lodami

Makaron pomarańczowy z lodami

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 2
(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 2
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
cukier 150 gramów
sok z pomarańczy 4 sztuk
sok z cytryny 1 sztuk
żelatyna 1 sztuk
makaron 200 gramów
sok pomarańczowy 1 litrów
sól według uznania
jabłko 2 sztuk
wino białe wytrawne 10 mililitrów
calvados 10 mililitrów
lody według uznania
Wykonanie:
Odłożyć 1 łyżkę cukru. Resztę zagotować z połową soku wyciśniętego z pomarańczy i cytryny, po czym zalać pozostałą połową soku. W tym czasie rozmiękczyć żelatynę, wkładając ją na min. 10 minut do zimnej wody, następnie dokładnie ją odcisnąć i rozpuścić w gorącym syropie. Makaron ugotować w soku pomarańczowym z butelki z dodatkiem szczypty soli. Odlać wodę i osączyć. Wymieszać z syropem pomarańczowo-cytrynowym i na 2 godziny wstawić do lodówki. Na 1/2 godziny przed podaniem jabłka przekroić na pół i z miąższu wydrążyć gałką kulki. Białe wino wymieszać z calvadosem oraz resztą cukru, mieszać delikatnie podgrzewając aż do rozpuszczenia cukru. Kulki z miąższu jabłek wrzucić na ok. 20 minut do ciepłego wina z calvadosem. Zimny makaron rozłożyć na talerzach z syropem pomarańczowym i kulkami z jabłek. Na wierzchu położyć gałkę lodów.
Uwagi:
1 platek żelatyny, makaron tasiemki, 1 l soku pomarańczowego w butelce, lody w dowolnej ilości i smaku
Ciasta i Desery
Potrawy z Makaronem
Komentarze:
Autor: martucha.pl
Data: 2006-09-02
to może być bardzo dobre
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/2060/Makaron-pomaranczowy-z-lodami