« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 2(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 2Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegocukier 150 gramówsok z pomarańczy 4 sztuksok z cytryny 1 sztukżelatyna 1 sztukmakaron 200 gramówsok pomarańczowy 1 litrówsól według uznaniajabłko 2 sztukwino białe wytrawne 10 mililitrówcalvados 10 mililitrówlody według uznaniaWykonanie:Odłożyć 1 łyżkę cukru. Resztę zagotować z połową soku wyciśniętego z pomarańczy i cytryny, po czym zalać pozostałą połową soku. W tym czasie rozmiękczyć żelatynę, wkładając ją na min. 10 minut do zimnej wody, następnie dokładnie ją odcisnąć i rozpuścić w gorącym syropie. Makaron ugotować w soku pomarańczowym z butelki z dodatkiem szczypty soli. Odlać wodę i osączyć. Wymieszać z syropempomarańczowo-cytrynowym i na 2 godziny wstawić do lodówki. Na 1/2 godziny przed podaniem jabłka przekroić na pół i z miąższu wydrążyć gałką kulki. Białe wino wymieszać z calvadosem oraz resztą cukru, mieszać delikatnie podgrzewając aż do rozpuszczenia cukru. Kulki z miąższu jabłek wrzucić na ok. 20 minut do ciepłego wina z calvadosem. Zimny makaron rozłożyć na talerzach z syropempomarańczowym i kulkami z jabłek. Na wierzchu położyć gałkę lodów.Uwagi:1 platek żelatyny, makaron tasiemki, 1 l soku pomarańczowego w butelce, lody w dowolnej ilości i smakuCiasta i DeseryPotrawy z MakaronemKomentarze:Autor: martucha.plData: 2006-09-02to może być bardzo dobreDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: