Wykonanie
Pieczone pierogi z nadzieniem z
oscypków pierwszy raz "podjadłam" od koleżanki w restauracji (tak, nawet ich ich nie kupiłam, skapnął mi się jeden). Połączenie
ostrego,
wędzonego sera z
żurawiną spodobało mi się tak bardzo, iż postanowiłam odtworzyć przepis w domu. Zamiast drogiego
oscypka, użyłam rolady ustrzyckiej, która była (niestety) delikatniejsza w smaku.
Składniki na około 20 -25 pierogów:0,5kg
mąki250ml
mleka1
jajko2 łyżki
masła - stopione i ostudzone1 łyżeczka
cukru25g świeżych
drożdżyszczypta
soli250 - 300g
ostrego wędzonego sera pokrojonego w kostkę; najlepszy oczywiście będzie
oscypekduża szczypta suszonego
tymianku lub jałowca (
ser wymieszaj z
ziołami).1 rozbełtane
jajko do smarowania
konfitura żurawinowaWykonanie:Zrób zaczyn: podgrzej lekko
mleko, dodaj
cukier, łyżeczkę
mąki,
sól i
drożdże. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce.Do dużej miski wsyp
mąkę, dodaj
jajko,
mleko, zaczyn i roztopione
masło. Wyrabiaj, aż ciasto będzie lśniące i przestanie się kleić do ręki.Odstaw do wyrośnięcia (około 1h - ciasto powinno podwoić swoją objętość).Od wyrośniętego ciasta odrywaj mniejsze kule i rozwałkuj dość cienko. Nie zapomnij podsypać blatu
mąką.Wycinaj koła o średnicy około 5cm. Wycięty palcek ciasta można jeszcze ponaciągać ręką.Nałóż farsz na środek i bardzo dokładnie zlep końce (brzegi mozna posmarować
jajkiem, a zlepione końce docisnąć zębami widelca).Pierogi wysmaruj rozbełtanym
jajkiem i piec w 200C około 20min do zrumienienia.Pierogi z takim nadzieniem koniecznie podawaj z lekko słodkawą
konfiturą np.
żurawinową.Smacznego!