Wykonanie
Były już
steki siekane z grilla i greckie szaszłyki z
serem halloumi … a teraz podobne danie, ale w innej formie :)Jednocześnie zapraszam Was do korzystania z nowej zakładki sezonowej (GRILL). Znajdziecie tam zdjęcia i
linki do przepisów na grilla (m.in. marynaty,
przyprawy, dipy, dodatki), które były opublikowane na stronach LS.Składniki: (12 sztuk)900-1000 dag mielonej
wołowiny na zrazy500 g mielonej
wieprzowej karkówki4 czubate łyżki czerwonej greckiej
przyprawy (lub innej ulubionej mieszanki
ziołowej)4 łyżki
oliwy1 łyżka
octu winnego3-4 ząbki
czosnku, przeciśnięte
sól i
pieprz do smakupatyczki do szaszłykówWykonanie:Oba rodzaje
mielonego mięsa wymieszać z
oliwą,
octem, przeciśniętym
czosnkiem i
przyprawą ziołową. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem.Z masy
mięsnej uformować
kiełbaski i nadziać je na patyki. Piec na grillu (najlepiej na aluminiowych tackach).Uwaga: Ja przy formowaniu kiełbasek pomagałam sobie
bambusową matą (jak do robienia sushi). Dzięki temu
kiełbaski wychodziły równe i bardziej zwarte.Foto-instrukcja poniżej ;)
Smacznego :)