ßßß
Były już steki siekane z grilla i greckie szaszłyki z serem halloumi … a teraz podobne danie, ale w innej formie :)Jednocześnie zapraszam Was do korzystania z nowej zakładki sezonowej (GRILL). Znajdziecie tam zdjęcia i linki do przepisów na grilla (m.in. marynaty, przyprawy, dipy, dodatki), które były opublikowane na stronach LS.Składniki: (12 sztuk)900-1000 dag mielonej wołowiny na zrazy500 g mielonej wieprzowej karkówki4 czubate łyżki czerwonej greckiej przyprawy (lub innej ulubionej mieszanki ziołowej)4 łyżki oliwy1 łyżka octu winnego3-4 ząbki czosnku, przeciśniętesól i pieprz do smakupatyczki do szaszłykówWykonanie:Oba rodzaje mielonego mięsa wymieszać z oliwą, octem, przeciśniętym czosnkiem i przyprawą ziołową. Doprawić do smaku solą i pieprzem.Z masy mięsnej uformować kiełbaski i nadziać je na patyki. Piec na grillu (najlepiej na aluminiowych tackach).Uwaga: Ja przy formowaniu kiełbasek pomagałam sobie bambusową matą (jak do robienia sushi). Dzięki temu kiełbaski wychodziły równe i bardziej zwarte.Foto-instrukcja poniżej ;)
Smacznego :)