ßßß Cookit - przepis na PIECZONY CAMEMBERT Z CZOSNKIEM I SOSEM MUSZTARDOWYM

PIECZONY CAMEMBERT Z CZOSNKIEM I SOSEM MUSZTARDOWYM

nazwa

Wykonanie

Deser?
Przekąska?
W sumie jedno i drugie :)
Camembert naszpikowany czosnkiem nabiera w czasie pieczenia dodatkowego aromatu.
Podany ze słodko-kwaśnym sosem na bazie wina wprost rozpływa się w ustach (w przenośni i naprawdę!) :)
Na podstawie przepisu z miesięcznika „Kuchnia” (10/2010).
Składniki: (1 porcja)
1 mały serek camembert
1 ząbek czosnku pokrojony w cienkie słupki
sos:
1 łyżka syropu z agawy
2 łyżki białego wytrawnego wina
1/2 łyżeczki musztardy
Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni.
Wierzch camemberta nakłuć w kilku miejscach wykałaczką i w powstałe dziurki wbić „słupki” z czosnku. Ser położyć na kawałku folii aluminiowej (lub papieru do pieczenia) i wstawić do piekarnika na 10 minut.
W tym czasie przygotować sos. W małym rondelku wymieszać wino z syropem z agawy i musztardą, a następnie gotować do czasu aż utworzy się gęsty syrop.
Upieczony ser przełożyć na talerzyk i polać słodko-kwaśnym syropem. Podawać od razu.
Smacznego :)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2012/01/28/pieczony-camembert-z-czosnkiem-i-sosem-musztardowym