ßßß Cookit - przepis na WIGILIJNA ZUPA GRZYBOWA z kaszą

WIGILIJNA ZUPA GRZYBOWA z kaszą

nazwa

Wykonanie

Tradycyjna, wigilijna zupa z suszonych grzybów. Tym razem z dodatkiem kaszy gryczanej lub jęczmiennej.
Taką wersję zupy gotuje moja Przyjaciółka. (Sabinko, pozdrawiam :) )
Składniki :
1 szklanka suszonych grzybów
1 litr wywaru warzywnego
2-4 łyżki kaszy jęczmiennej (np. pęczaku) lub gryczanej
sól i pieprz
Wykonanie :
Grzyby zalać gorącą wodą i odstawić aby namiękły (najlepiej na całą noc).
Wywar połączyć z namoczonymi grzybami (wraz z wodą, w której się moczyły), zagotować, zmniejszyć ogień i kontynuować gotowanie aż grzyby będą miękkie (trwa to około 45 minut).
Wyjąć grzyby z zupy i pokroić na paseczki. Wrzucić z powrotem do zupy.
Zupę ponownie zagotować i dodać kaszę (ilość i rodzaj kaszy zależą od indywidualnych preferencji). Gotować na średnim ogniu przez 10 minut. Wyłączyć i pozostawić na 10-15 minut aby kasza zmiękła. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem.
Smacznego :)
ROK TEMU NA BLOGU
Kolejne propozycje na Wigilijną Wieczerzę:
kapusta z grzybami,
zupa krem z suszonych grzybów,
babeczki makowo-migdałowe .
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2011/12/05/wigilijna-zupa-grzybowa-z-kasza