Tradycyjna, wigilijna zupa z suszonych grzybów. Tym razem z dodatkiem kaszy gryczanej lub jęczmiennej.Taką wersję zupy gotuje moja Przyjaciółka. (Sabinko, pozdrawiam :) )Składniki :1 szklanka suszonych grzybów1 litr wywaru warzywnego2-4 łyżki kaszy jęczmiennej (np. pęczaku) lub gryczanejsól i pieprzWykonanie :Grzyby zalać gorącą wodą i odstawić aby namiękły (najlepiej na całą noc).Wywar połączyć z namoczonymi grzybami (wraz z wodą, w której się moczyły), zagotować, zmniejszyć ogień i kontynuować gotowanie aż grzyby będą miękkie (trwa to około 45 minut).Wyjąć grzyby z zupy i pokroić na paseczki. Wrzucić z powrotem do zupy.Zupę ponownie zagotować i dodać kaszę (ilość i rodzaj kaszy zależą od indywidualnych preferencji). Gotować na średnim ogniu przez 10 minut. Wyłączyć i pozostawić na 10-15 minut aby kasza zmiękła. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem.Smacznego :)ROK TEMU NA BLOGUKolejne propozycje na Wigilijną Wieczerzę:kapusta z grzybami,zupa krem z suszonych grzybów,babeczki makowo-migdałowe .