Wykonanie
Banalnie proste, a jednocześnie bardzo eleganckie i wielce smakowite danie na obiado-kolację , rodzinny obiad lub przyjęcie w gronie przyjaciół.Warkocze podane z sosem
serowym lub
kurkowym będą smakowały każdemu!Gorąco polecam :)Uwaga:)Każda polędwiczka to 2 porcje. Do warkoczy można dodatkowo podać dowolny sos. Ja polecam szczególnie
serowy lub kurkowy/grzybowy.Składniki:2 średnie
polędwiczki wieprzowe2 długie/wąskie plastry
szynki parmeńskiej (lub innej podobnej)2 długie „gałązki”
szczypiorusól i
pieprzsłodka papryka1 ząbek
czosnkuoliwa z oliweksos kremowo-
serowy – przepis tutaj
sos grzybowy – przepis tutajWykonanie:Każdą polędwiczkę naciąć wzdłuż (ALE NIE DO KOŃCA!) na 3 paski.Pierwszy pasek oprószyć
solą,
pieprzem i
słodką papryką.Na drugim pasku ułożyć plaster
szynki (NIE SOLIĆ!).Trzeci pasek oprószyć
solą,
pieprzem i natrzeć przeciśniętym
czosnkiem. Ułożyć na nim „gałązkę”
szczypioru.Paski zapleść w warkocz i na końcu spiąć wykałaczką.
Każdy warkocz spryskać/posmarować
oliwą i obsmażyć na patelni z obu stron, aż się lekko zarumieni. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym
oliwą i wstawić do piekarnika.Piec 20-25 minut w temperaturze 190-200 stopni. Piekarnik wyłączyć i pozostawić
polędwiczki wewnątrz na kolejne 5-10 minut aby „doszły”.Podawać z warzywami ugotowanymi na parze lub dowolną
sałatką.Smacznego :)