ßßß
Jedno z szybszych dań do przygotowania!W sam raz na śniadanie (także to Wielkanocne), jako dodatek do sałatki na lunch oraz jako przystawka na elegancką kolację lub większe przyjęcie.„Wariacji na temat” jajek faszerowanych jest bardzo wiele. Dzisiejsza propozycja to jedna z najprostszych i najbardziej popularnych.Dodam także, że jajka na zdjęciach były przygotowane przez mojego 11-letniego syna ;)Zapraszam:)Uwaga:)O smaku jajek w głównej mierze decyduje ich „pochodzenie”. Tutaj pisałam jakie jaja najlepiej kupować.GOTOWANIE JAJ NA TWARDOMoja metoda na jajka ugotowane na twardo, z żółtkami bez ciemnej obwódki:Jajka zalać zimną wodą tak aby je w całości pokryła. Zagotować i od momentu wrzenia gotować 10 minut. Po tym czasie od razu wyjąć i przełożyć do naczynia wypełnionego zimną wodą i kostkami lodu.Jaja przygotowane w ten sposób stygną baaardzo szybko (3-4 minuty) a żółtka nie mają ciemnych obwódek.Składniki:5 jajek ugotowanych na twardo2-3 pieczarki1 łyżka tartego żółtego sera1 łyżka majonezu (zwykłego lub mlecznego)1 łyżka posiekanego szczypioru3 suszone pomidoryoliwa z oliweksól i pieprzWykonanie:Jajka obrać ze skorupek i przekroić wzdłuż na połówki. Ostrożnie wyjąć i posiekać żółtka.Pieczarki posiekać (lub zetrzeć na grubej tarce) i usmażyć na 1 łyżce oliwy, aż odparuje z nich cała woda. Ostudzić.Do miseczki włożyć posiekane żółtka, pieczarki, tarty żółty ser oraz majonez. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.„Miseczki” z białek napełnić żółtkowym farszem. Na każdej połówce położyć paseczek suszonego pomidora, a całość posypać posiekanym szczypiorem.Smacznego:)
Polecam także jajka faszerowane pieczarkami ale… na ciepło, w skorupkach :)