ßßß Cookit - przepis na CIASTO WIŚNIOWE Z CHLEBA RAZOWEGO

CIASTO WIŚNIOWE Z CHLEBA RAZOWEGO

nazwa

Wykonanie

Moja przyjaciółka Agata poleciła mi ciasto, które wielokrotnie sama piekła, w którym mąka zastąpiona jest okruszkami razowego chleba!
Uznałam, że ciasto ma wystarczające „referencje”, aby je wypróbować.
Teraz mogę tylko dodać, że ciasto smakuje naprawdę dobrze! Jest wilgotne i aromatyczne, a dodane wiśnie wspaniale przełamują jego słodycz!
Przy tym wszystkim ciasto jest banalnie proste i wręcz ekspresowe w przygotowaniu! (Oryginalny przepis Przyjaciółka zaczerpnęła bowiem z książki pt. „Piecz z fantazją, czyli odrobina prostoty. Wszystkie tajemnice łatwych i smacznych wypieków”)
Gorąco polecam:)
Składniki: (na formę keksówkę, 30 cm)
około 200 g wiśni (korzystałam z mrożonych) + 5-6 szt do dekoracji
150 g pokruszonego razowego chleba (najlepiej czerstwego)
4 duże jaja
100 g fruktozy/cukru brzozowego (w oryginale było 150 g)
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki mielonych goździków
fruktoza w pudrze do posypania ciasta
Wykonanie:
Z wiśni usunąć pestki i odłożyć na sitko aby usunąć nadmiar soku. (W przypadku mrożonych, rozmrozić i także wyłożyć na sitko.)
Z chleba odkroić twardą skórkę i pokruszyć. (Za mnie zrobił to blender .)
Piekarnik rozgrzać do 170-180 stopni. Formę do pieczenia (musi być szczelna, bowiem ciasto jest baaardzo rzadkie!) wyłożyć papierem do pieczenia (lub wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą).
Jajka ubić z cukrem. Dodać cynamon, goździki i pokruszony chleb. Nałożyć ciasto do formy. Z wierzchu obłożyć wiśniami (masa jest baaardzo rzadka i wiśnie od razu wpadają do środka). Pozostawić 5-6 wiśni do dekoracji!
Piec około 50 minut na najniższym poziomie w piekarniku. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
Po upieczeniu pozostawić w formie na 10 minut, po czym wyłożyć i wystudzić.
Zimne ciasto posypać fruktozą w pudrze i udekorować pozostawionymi wiśniami.
Smacznego:)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2011/02/05/ciasto-wisniowe-z-chleba-razowego