Wykonanie
Moja przyjaciółka Agata poleciła mi ciasto, które wielokrotnie sama piekła, w którym
mąka zastąpiona jest okruszkami
razowego chleba!Uznałam, że ciasto ma wystarczające „referencje”, aby je wypróbować.Teraz
mogę tylko dodać, że ciasto smakuje naprawdę dobrze! Jest wilgotne i aromatyczne, a dodane
wiśnie wspaniale przełamują jego
słodycz!Przy tym wszystkim ciasto jest banalnie proste i wręcz ekspresowe w przygotowaniu! (Oryginalny przepis Przyjaciółka zaczerpnęła bowiem z książki pt. „Piecz z fantazją, czyli odrobina prostoty. Wszystkie tajemnice łatwych i smacznych wypieków”)Gorąco polecam:)
Składniki: (na formę keksówkę, 30 cm)około 200 g
wiśni (korzystałam z mrożonych) + 5-6 szt do dekoracji150 g pokruszonego
razowego chleba (najlepiej czerstwego)4 duże
jaja100 g fruktozy/cukru brzozowego (w oryginale było 150 g)1 łyżeczka
cynamonu1/4 łyżeczki mielonych
goździkówfruktoza w pudrze do posypania ciastaWykonanie:Z
wiśni usunąć pestki i odłożyć na sitko aby usunąć nadmiar soku. (W przypadku mrożonych, rozmrozić i także wyłożyć na sitko.)Z
chleba odkroić twardą skórkę i pokruszyć. (Za mnie zrobił to blender .)Piekarnik rozgrzać do 170-180 stopni. Formę do pieczenia (musi być szczelna, bowiem ciasto jest baaardzo rzadkie!) wyłożyć papierem do pieczenia (lub wysmarować tłuszczem i wysypać
bułką tartą).
Jajka ubić z
cukrem. Dodać
cynamon,
goździki i pokruszony
chleb. Nałożyć ciasto do formy. Z wierzchu obłożyć
wiśniami (masa jest baaardzo rzadka i
wiśnie od razu wpadają do środka). Pozostawić 5-6
wiśni do dekoracji!Piec około 50 minut na najniższym poziomie w piekarniku. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone.Po upieczeniu pozostawić w formie na 10 minut, po czym wyłożyć i wystudzić.Zimne ciasto posypać fruktozą w pudrze i udekorować pozostawionymi
wiśniami.Smacznego:)