Wykonanie

Kolejne moje kluseczki dla Davidka, a przy okazji dla reszty też :)Bardzo smaczne no i zdrowe :)Polecam:)Składniki:ok. 500 g obranych
ziemniaków1 kostka
twarogu półtłustego ( u mnie 289 g )1
jajkomąka pszenna ( ok. 2 szklanek )2 łyżki zmielonych nasion
siemienia lnianegosól i
pieprz do smakustopione
masło do polania klusek
Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić, dobrze zagnieść. Do przestudzonych
ziemniaków dodać
twaróg,
jajko,
siemię lniane i
mąkę. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Zagnieść ciasto.
Mąki powinno być tyle, by dało się z ciasta formować wałek. Na stolnicy lub blacie formować wałek, poprzecinać na małe części (jak kopytka). W większym garnku zagotować lekko osoloną
wodę i na gotującą się
wodę wrzucać kluseczki. Gotować kilka minut ( 2-3 min.) od czasu wypłynięcia na wierzch, wybierać łyżką cedzakową i odcedzone z
wody polać stopionym
masełkiem. Podawać z
jogurtem. Można też kluseczki podsmażyć delikatnie na
maśle. Obawiałam się trochę o smak ale wszystakim bardzo smakowały więc polecam :)