ßßß Cookit - przepis na Makrela pieczona z selerem,rozmarynem i tymiankiem

Makrela pieczona z selerem,rozmarynem i tymiankiem

nazwa

Wykonanie

Piekłam kiedyś łososia z tymiankiem i selerem,a wczoraj postanowiłam w pdobny sposób upiec makrelę.
Wyszła bardzo smaczna:)
Polecam:)
Składniki:
2 świeże makrele
1 garść gałązek rozmarynu
1 garść gałązek cytrynowego tymianku
2 łyżeczki przyprawy do ryb Kamis
1 mała cytryna
2 łodygi selera naciowego,bez liści
oliwa Flora Cuisine
Ryby sprawić,dokładnie umyć i powycierać papierowym ręcznikiem.Przygotowane ryby natrzeć dokładnie przyprawą do ryb.Naczynie żaroodporne skropić oliwą i ułożyć w nim ryby,wmętrze ryb napełnić gałązkami
rozmarynu i pokrojonymi łodygami selera.Całość skropić sokiem z cytryny.
Górną,zewnętrzną część każdej ryby naciąć w trzech miejscach nożem i powkładać w nacięcia gałązki tymianku.Wszystko skropić raz jeszcze oliwą.
Naczynie żaroodporne wstawić do nagrzanego piekarnika ( 190 C ) i piec przez ok. 30 min.Makrela jest dość tanią ale też smaczna rybą.
Źródło:http://netkaodkuchni.blogspot.com/2012/05/makrela-pieczona-z-seleremrozmarynem-i.html