Wykonanie
Przepis zostawiam przed samymi prawie świętami;
ciasto drożdżowe robię w ostatniej chwili, w ostatniej kolejności. Najbardziej lubię je (prawie) prosto z pieca, najpóźniej w dniu przygotowania. Kiedy piekę pączki lub bułeczki, zamrażam je zaraz po wystygnięciu. Po ostrożnym rozmrożeniu są idealne. Dlatego nie zawracam sobie głowy zaparzaniem
mąki; to również wygodny przepis, bo zakłada tylko jedno rośnięcie, już w formie, i to się bardzo dobrze sprawdza.To babka niepozorna, ale dodatek
śmietanki sprawia, że jest niezwykła; tego aromatu nie przebijam już
cytrusową skórką. Baba drożdżowa na Wielkanoc to dla mnie ważna sprawa i jestem się w stanie dla niej rano poświęcić, jeżeli jednak wolisz przygotować ciasto wieczorem, z wyprzedzeniem, to idealne będzie to ciasto
cytrynowe ; dla większej babkowej formy można jednak pomnożyć ilość składników przez 1,5-2.Składniki podam w gramach i szklankach, ale przypomnę, że od kilku dni jest z nami Tabela miar i wag, której używam i na którą zapraszam.
Składniki (na formę babkową o średnicy 22cm i wysokości 10cm, z kominem):30g świeżych
drożdży90g
cukru pudru75ml
mleka (1/3 szklanki)300g
mąki (2 niepełne szklanki)4
żółtkaszczypta
soli100ml
śmietanki 30% (nieco mniej niż ½ szklanki)40g
masła (stopionego, ostudzonego)2 garście suszonych
wiśniDrożdże rozetrzeć z łyżeczką
cukru. Gdy się rozpłyną, wymieszać z łyżką
mąki, wlać letnie
mleko, wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce.Formę dokładnie natłuścić i oprószyć
mąką.Gdy zaczyn ruszy, utrzeć resztę
cukru z
żółtkami na białą, puszystą masę.Dodać do niej napuchnięty zaczyn, resztę
mąki,
sól i
śmietankę, wyrabiać kilka minut do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.Stopniowo wlać
masło, wyrabiać znów kilka minut, aż ciasto wchłonie tłuszcz. Wyrabiać jeszcze kilka minut, następnie wsypać
wiśnie i rozprowadzić je równomiernie. Ciasto powinno być jednolite, lśniące, dość zwarte, ale lepkie.Przełożyć ciasto do formy (powinno wypełniać ją w 1/3 wysokości), odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów.Gdy babka urośnie dwukrotnie (mojej zajęło to ok. godziny), wstawić ją do piekarnika prawie nagrzanego, piec w temperaturze 160 stopni przez 35-50 minut lub do odpowiadającego nam stopnia zarumienienia. Będzie gotowa, gdy patyczek wbity w sam środek ciasta, do dna, będzie po wyjęciu suchy i czysty.Wyjąć z piekarnika, ustawić na kilka minut na kratce, po czym odwrócić do góry nogami i delikatnie wysunąć z formy. W tej pozycji wystudzić. Posypać przez sitko
cukrem pudrem.